El centre d’atenció immediata per a menors que migren sols ja té ubicació, almenys provisional. Després que no tirés endavant el projecte per situar l’equipament en un solar de la Zona Franca, finalment la Generalitat l’obrirà el 25 de juliol a l’àrea de Collserola. El programa ‘bàsics’ de betevé ja en va avançar la data. Serà en un edifici de titularitat pública que fa aproximadament un any i mig que està buit. Funcionarà fins a la tardor, quan el govern català preveu traslladar-lo a la ciutat de Barcelona, en un solar propietat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Estada d’un màxim de 24 h

L’espai està dissenyat per atendre els joves que acaben d’arribar a Catalunya, que no hauran de passar temps a les comissaries dels Mossos d’Esquadra. Se’ls faran els primers tràmits (identificació, revisió mèdica, etc.), els atendran professionals de l’educació social i hi haurà sales d’espera, una només per a noies. A banda, se’ls oferirà roba, menjar, productes d’higiene personal i un ordinador perquè puguin contactar amb la seva família. La previsió és que no hi pernoctin i s’hi estiguin un màxim de 24 hores, fins que no se’ls trobi una plaça en un centre d’emergència.

“El 90 % de joves arriben a Barcelona”

El dispositiu estarà obert tot el dia i estarà preparat per atendre 50 menors al mateix temps, uns 600 al mes. La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha lamentat que l’edifici estigui “molt apartat”, però que la prioritat, ha afegit, era obrir-lo al més aviat possible. La idea és que el centre definitiu s’ubiqui a finals d’any a la ciutat i que estigui “ben connectat amb les rondes i vies importants” perquè “el 90 % dels joves arriben a Barcelona”. Aquest espai s’està dissenyant amb el Departament d’Interior i, segons ha pogut saber betevé, “ja està força avançat”.

Centres petits i més recursos per als majors d’edat

Paral·lelament, la Generalitat treballa perquè als centres d’emergència i primera acollida de menors s’hi allotgin, com a màxim, entre uns 10 i 20 joves. Per això, vol dividir aquells que tenen més capacitat, de més de 40 places. Segons Oliva, s’ha demostrat que els espais més reduïts faciliten una atenció individualitzada. També es vol posar el focus en obrir recursos per a nois de 18 anys i més. Actualment, fins a 700 majors d’edat viuen en centres de menors.

Al Amal, un projecte per arrelar-los al país d’origen

D’altra banda, la conselleria prepara un projecte de cooperació amb el Marroc, d’on provenen la majoria de nois. S’anomena Al Amal i està fet per dotar de recursos les famílies en el seu país d’origen i evitar que els menors vinguin en massa cap a Catalunya. Entre els eixos del programa hi ha, per exemple, reforçar la prevenció al carrer al país d’origen per prevenir-los i explicar-los la realitat del procés migratori. També engegar accions d’inserció laboral a empreses catalans al Marroc i, en el cas dels nois que ja han migrat, ajudar-los a no perdre el contacte amb la seva família. En cap cas, segons Oliva, no preveu el retorn voluntari dels joves, com ha denunciat l’entitat SOS Racisme.

La previsió d’arribades el 2019: de prop de 6.000 a 4.000

La secretària d’Infància preveu que, a finals del 2019, arribaran a Catalunya uns 4.000 menors migrants; una xifra superior a la del 2018 però que trenca les previsions: els càlculs de la Generalitat apuntaven cap a les prop de 6.000 arribades el desembre d’aquest any. Fins ara n’han vingut 1.129. Malgrat tot, en els mesos d’estiu podria haver-hi un pic. El dilluns vinent el conseller d’Afers Socials, Chakir El Homrani, es reunirà amb un centenar d’alcaldes de municipis en què hi ha algun recurs per a menors migrants per compartir punts de vista i demanar-los col·laboració.