CCOO creu que l’accident mortal d’un treballador de 21 anys durant el muntatge del Mobile World Congress a Barcelona és una mostra de la falta de coordinació en matèria de prevenció de riscos laborals. En un comunicat, el sindicat denuncia que “la cadena de subcontractació lligada a les licitacions” posa al descobert “la falta de coordinació real de les activitats empresarials. Escrites i documentades sobre paper, però mancades de tota efectivitat preventiva”.

Mònica Pérez, responsable de Salut Laboral de CCOO de Catalunya, ha explicat a betevé que quan hi ha una sola empresa que contracta els treballadors “sempre és més fàcil comunicar als treballadors els riscos i dur un control”. Per això lamenta que en aquest cas, a més, la subcontractació la fes una empresa pública.

El jove va morir aquest dilluns, durant els treballs de muntatge a la fira durant la descàrrega de material pesant d’un camió “per causes que s’estan investigant”, segons Fira de Barcelona.

80 persones mortes el 2022 a Catalunya mentre treballaven

El sindicat ha denunciat que aquesta “estigui sent una setmana negra que pel que fa a la sinistralitat laboral, amb el trist balanç de tres persones treballadores mortes en la darrera setmana a Catalunya”.

Segons dades del Ministeri de Treball, el 2022 a Catalunya van morir 80 persones, fet que suposa un increment del 10 % respecte al 2021. CCOO assegura que “això es un senyal del deteriorament que pateix el sistema de prevenció de riscos laborals a les empreses i administracions, en moments de creixement d’activitat econòmica i d’increment de beneficis empresarials”.

Reclamen un pla de xoc

Lamenten que l’augment de la sinistralitat laboral en els darrers anys “requereix amb urgència un pla de xoc impulsat per las administracions implicades”. El sindicat també reclama la publicació d’una llista d’empreses amb sancions fermes per incompliments greus i molt greus de la normativa de prevenció de riscos laborals i la creació de mecanismes que impedeixin que puguin ser contractades per les administracions o que percebin subvencions o ajudes públiques.

Accidents de caràcter no traumàtic

El sindicat també posa l’accent en els accidents de caràcter no traumàtic —per exemple infarts, ictus o vessaments cerebrals, que es produeixen per causes psicosocials. Asseguren que de gener a octubre del 2022 es van superar en un 42 % les morts de tot el 2021. Per això reclamen “la urgent necessitat de treballar en l’anàlisi de les seves causes, per tal d’establir les accions preventives i correctores necessàries”.