Gràcia Participa és una plataforma d’entitats que va néixer per participar en el pla de xoc presentat pel consistori gracienc. Van apostar per crear un rebost solidari, però encara no han aconseguit un local per tirar endavant el projecte. El districte de Gràcia ha proposat dos espais possibles: el primer, l’antic CAP Quevedo, ara nova seu del Banc Expropiat; i el segon, un local del Camp d’en Grassot. En aquest últim cas, finalment, no s’ha arribat a un acord amb el propietari per cedir el local.

Per això, Gràcia Participa fa una crida a entitats i veïns per trobar un espai d’uns 400 metres quadrats que li permeti posar en marxa l’economat social. “Ho tenim tot, només ens falta un local. És la part important sense la qual no podem començar a funcionar”, explica la Montserrat Higueras, de Gràcia Participa.

Neveres i prestatges cedits per Bonpreu

A més dels voluntaris -en tenen més de 50-, Gràcia Participa diposa d’una donació del supermercat Bonpreu, que els ha cedit neveres i prestatges per muntar el rebost. Aquest material havia d’arribar aquest dimarts i per això el districte els ha cedit un magatzem per guardar-ho. La manca de previsió, però, ha fet impossible descarregar el material perquè no s’havien retirat els cotxes de davant del magatzem.

Gràcia Participa espera que, finalment, el material arribi i sigui un primer pas per fer realitat el rebost solidari, que beneficiarà uns 600 usuaris dels bancs d’aliments del districte. Ara, les famílies que ho necessiten se les deriva de Serveis Socials a les parròquies del barri. L’objectiu és que, en un futur, arribin fins al rebost, en el qual col·laboren més de 10 entitats. L’economat social vol potenciar el veïnatge i la solidaritat. “Serà com un supermercat on es podran agafar els aliments que cadascú necessiti a partir d’un sistema de punts, però de la manera més autònoma, més digna i més equitativa possible”, explica Higueras.