Enmig de la polèmica per les finques del carrer de l’Encarnació que havien d’anar a terra, dos edifics centenaris més del districte de Gràcia també es troben en vies de desaparèixer. Un és el número 24 del carrer del Repartidor, una casa que durant molt temps va estar ocupada i que, recentment, uns operaris han tirat terres i sostres. L’estat actual del casalot és gairebé ruïnós i el jardí és ple de males herbes i trastos. Un cartell a la façana anuncia unes obres que podrien ser imminents.
El segon edifici de principis del segle XX que aviat serà història és el número 26 del carrer de Balcells. Es va construir l’any 1905. Actualment els operaris treballen per enderrocar-lo i fer-hi, al seu lloc, un edifici d’habitatges nou.
Finques sense catalogar
Totes dues finques no estan catalogades
i, per tant, no estaven protegides per un possible enderroc. Són casos, juntament amb el de les cases d’Encarnació, que han obert el debat sobre si el Catàleg de patrimoni arquitectònic està prou actualitzat o no. De fet, l’Ajuntament ja ha demanat al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya que actualitzi l’inventari per posar-lo al dia.
Josep Maria Contel, del Taller d’Història de Gràcia, està d’acord que convindria actualitzar el Catàleg de patrimoni arquitectònic però assenyala que s’ha de buscar l’equilibri. “No es pot protegir tot ja que no seria possible mantenir-ho en condicions. A l’hora de preservar, s’ha de fer amb el cor fred i no amb el cor calent”, assegura Contel.
Arquitectes consultats per betevé, com Juan Carlos García, demanen que també es pensi en els propietaris. “La catalogació d’una propietat deixa als propietaris en certa manera hipotecats. Estan obligats a mantenir-lo i l’Ajuntament no dona facilitats o ajudes”, explica.