El nou espai públic del Gòtic, el que va sorgir arran la urbanització d’un solar del carrer del Sots tinent Navarro a tocar de la muralla romana, ja té nom. De fet es batejarà oficialment divendres vinent, però ja porta la placa amb el nom de plaça de Carme Simó. La iniciativa del nom va sorgir de l’Escola Àngel Baixeras, que d’aquesta manera vol retre homenatge a la qui va ser, durant anys, mestra del centre escolar.

La nova plaça del Gòtic és singular. D’una banda perquè la seva urbanització és el resultat d’anys de negociacions entre els veïns de la zona, la comunitat educativa de l’Escola Àngel Baixeras i l’administració local per definir tant la forma que havia de tenir com els usos.

L’espai, d’uns 900 metres quadrats, serveix de dilluns a divendres i de nou del matí a tres de la tarda de pati per als alumnes de l’Escola Àngel Baixeras i la resta del temps és per a ús públic.

Homenatge a les dones i mestres

Però la plaça també és especial perquè porta el nom de Carme Simó, que va ser mestra de l’Escola Àngel Baixeras durant la República i el franquisme.

El nom d’aquest espai va ser proposat al districte de Ciutat Vella pel centre escolar, tal com explica la Mercè Garcés, actual mestra del centre. “Reconèixer la feina que van fer, el silenci amb el qual van haver de viure en els temps grisos, la dignitat amb què ho van portar i el nom d’aquesta mestra és un homenatge a la Carme Simó i a tantes altres dones, a tantes altres mestres, que durant el franquisme van fer possible que anar a l’escola valgués la pena”.

La proposta de nom va ser aprovada l’octubre passat amb els vots favorables de tots els grups polítics amb representació al ple de Ciutat Vella.