Els veïns del barri del Besòs i el Maresme, al districte de Sant Martí, continuen lluitant per uns habitatges dignes. Els blocs es van fer entre els anys 50 i 60 per la necessitat d’habitatges a Barcelona i ha quedat palès que la manera com es van construir i els materials utilitzats han provocat problemes estructurals greus d’aluminosi, filtracions d’aigua o aïllaments, entre d’altres. Tot i que l’Ajuntament de Barcelona ha engegat un pla per rehabilitar-los, els veïns denuncien una manca de compromís i de rapidesa. Alerten que la situació dels edificis és, ara per ara, insostenible: “Vivim pendents que no s’ensorri el sostre”.
“Estic pagant una hipoteca i no tinc pis”
És el cas del pis d’en Manuel Oliver. És en un dels edificis més afectats per l’aluminosi al carrer de Marsala que, ara per ara, ni tan sols consta com a immoble on s’hagi de fer una rehabilitació. L’estat en el qual es troba l’habitatge, però, l’ha obligat a marxar a viure a casa dels pares després que la setmana passada li caigués el sostre del lavabo.
“Estic pagant una hipoteca de 600 euros i és com si no tingués casa. Els diners cauen en sac foradat“, lamenta.
Viure entre puntals des de fa quasi tres anys
En una situació semblant es troba la Diana Escudero. Viu en un pis entre puntals del carrer d’Alfons el Magnànim. Unes columnes que, segons els Bombers de Barcelona, han d’estar instal·lades de manera provisional durant sis mesos, però que en aquesta casa són una realitat que els condiciona la vida des de fa gairebé tres anys.
Sempre tenim la por de si els sostre caurà o no caurà. No es pot viure així”
170 blocs en espera d’una rehabilitació urgent
Els casos de la Diana o d’en Manuel són només dos exemples que il·lustren la situació en què es troba el barri del Besòs: un veïnat que necessita una rehabilitació global dels edificis. L’Associació SOS Besòs defensa les dades que una diagnosi tècnica independent ha posat sobre de la taula: que més de la meitat dels pisos del barri necessiten d’una actuació urgent. “Hi ha 170 comunitats que requereixen una intervenció prioritària, tant a l’estructura com a la façana. Si no es planifica i es posa en un calendari, hi ha comunitats que, a mitjà termini, estan en risc directe de perdre els pisos”, ha avisat a betevé Tareixa Pardo, de SOS Besòs.
Ara per ara, però, l’Ajuntament està en procés de rehabilitar, mitjançant una reforma integral, deu finques que formen part d’un pla pilot de rehabilitacions. El consistori va explicar en el seu moment que hi ha en marxa un pla de regeneració urbana al barri del Besòs i el Maresme per fer millores en un àmbit de més de 5.000 habitatges. En qualsevol cas, els veïns reclamen més compromís i rapidesa en el seu pla de rehabilitació.