passeig Argentinita

El barri de Can Rectoret, a les Planes, amaga un dels carrers més peculiars de Barcelona. Per arribar-hi, hem de pujar el carrer del Vesc, en direcció al Sanatori Antiturberculós de Collserola. Allà trobarem una casa rústica que sembla treta d’un poble dels Pirineus. És l’últim habitatge abans d’arribar al passeig de l’Argentinita. Un passeig que apareix al nomenclàtor de Barcelona però que els matolls han fet desaparèixer completament.

El compte de Twitter de @BcnSingular va fer la troballa fa un parell d’anys. En el seu tuit es pot veure que el carrer encara apareixia al Google Maps. Ara, ja ha desaparegut el seu rastre digital al registre dels mapes de Google. A peu de carrer, només un fragment d’un cartell recorda que allà va existir un petit carreró amb el nom de passeig de l’Argentinita. Segons el nomenclàtor, el 20 de desembre del 1979 es va decidir posar el nom de l’Argentinita a aquest carrer.

L’Argentinita: La ballarina amiga de Lorca

El desaparegut passeig de Can Rectoret duu el nom de l’Argentinita. Encarnación López Julves va ser una ballarina nascuda a Buenos Aires que va organitzar el Ballet Espanyol, un espectacle que es va representar a molts països. Durant els inicis del segle XX es va fer molt amiga de Federico García Lorca. Quan va esclatar la Guerra Civil va marxar a Nova York, on va seguir actuant. El 28 de maig del 1945 va fer l’última actuació al Metropolitan i uns mesos després va morir.