Des de l’associació asseguren que les empreses que conformen el gremi representen un model “de comerç sostenible, ecològic i de proximitat” i reclamen regular el sector alimentari d’acord amb l’opinió d’experts i no “per modes”. A més, alerten de “l’impacte econòmic i social que pot comportar aquesta declaració” i afirmen que cal fer “una reflexió més profunda sobre la qüestió per tal que aquesta iniciativa no sigui portada a terme”.

La Comissió d’Economia del mes de març va aprovar una proposició d’ERC per demanar al govern que declari Barcelona “veg-friendly”, ciutat amiga de la cultura vegana i vegetariana. Des de l’Ajuntament van titllar la iniciativa d’assumible i coherent. La proposta insta el consistori a sumar-se a la campanya del “Dilluns sense carn” que determina que tota l’alimentació que provingui de l’administració de la ciutat sigui vegetariana el primer dia de la setmana.

Precisament, aquest és l’aspecte que més preocupa al Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Comarques. El seu president, Xavier Gallifa, considera que això “està fora de lloc” i és perjudicial pels comerços que venen carn i que estan integrats dins una institució municipal com Mercats de Barcelona. “Què fem els dilluns? no venen carn aquell dia?”, es pregunta.

Gallifa reconeix que això els ha afectat, fins i tot moralment, perquè el col·lectiu “participem activament en coses de la ciutat i ara aquesta punyalada ens ha fet mal”. Malgrat tot, diu que “acataran” que Barcelona es vulgui declarar amiga de la cultura vegana i vegetariana, sobretot si això ha de portar un benefici a la ciutat.

La declaració “veg-friendly” inclou també el compromís que en els esdeveniments promoguts per l’Ajuntament hi hagi sempre opcions veganes i vegetarianes, així com l’organització d’un esdeveniment cultural anual per promoure aquest tipus d’alimentació.