XAVIER ROCA, director tècnic del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC "No eren unes condicions metereològiques especials perquè aquestes condicions metereològiques que hem estudiat es van reproduir en dies anteriors i, per tant, va ser la casuística d'una emissió determinada que es va produir amb unes condicions que eren bastant estàndards d'aquell període de l'any."

En un principi se’n va culpar el Parc Agrari del Baix Llobregat, però de seguida es va desmentir que aquest fos l’origen de les males olors a la ciutat. L’Ajuntament va insistir que tampoc no provenia del clavegueram ni del port, i des de la conselleria de Territori i Sostenibilitat van assegurar que no hi havia cap incidència ni anomalia registrada a les instal·lacions de clavegueram i residus, com les depuradores.

Arran d’aquesta incertesa, experts de la UPC van investigar el recorregut que va fer la massa d’aire aquell dia amb un càlcul retrospectiu. Gràcies a les 200 trucades que van fer els ciutadans al 112, els investigadors han pogut registrar quin camí va seguir la pudor. Les trucades van començar al Prat, seguint aquest trajecte: l’Hospitalet, Sants, l’Eixample, el Guinardó, Nou Barris i Badalona. Després, no se’n van produir més perquè la pudor es va dirigir cap al mar.

Precisament, el 18 de novembre s’havien dut a terme unes tasques de manteniment a la depuradora del Prat, segons constata un informe del Departament de Territori. Els tècnics van netejar la instal·lació, que gestiona l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que dóna servei a gairebé dos milions de persones. L’origen de la pudor va ser a la desembocadura del riu Llobregat, on està la depuradora.

Segons el director tècnic del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, Xavier Roca, va ser “l’emissió determinada” d’algun producte la que va causar l’olor, perquè les condicions meteorològiques eren les mateixes que en dies anteriors al 18 de novembre.