"Vaig observar una taca blanca i estava tota rodejada de gavines. Clar em va estranyar. Em vaig apropar i vaig veure que era una balena morta que estava a la deriva. I això és un perill per a la navegació." Acte seguit, el Lluís, patró del Bonamar, va donar la posició de l'animal prop de la bocana sud del port i va avisar capitania. Abans, però, va gravar aquestes imatges. Es tracta d'un rorqual mort de 13 metres de llargària. Una mida que indica que amb prou feines tenia un any de vida. Segons apunten els biòlegs és una edat crítica, en què deixen de mamar, i, de vegades no s'adapten a la vida adulta i moren. L'arribada de les balenes a les nostres costes es produeix cap a la primavera, amb l'arribada de la calor. Segons l'associació Edmaktub, que estudia els cetacis, aquest any, des del març, se n'han albirat ja una setantena. CRISTINA MARTÍN, membre de l'equip científic Edmaktub "De moment ens està donant una bona esperança que hi ha exemplars per la zona, i les condicions que troben aquí són millors que no pas l'any passat." La balena es troba encara sota l'aigua, amarrada a tocar del port. Demà la treuran i la portaran a un abocador. Abans, però, un equip de biòlegs de la Universitat de Barcelona prendrà mostres de les restes. Busquen diversos indicadors. "Agafem teixits. En aquest cas demà agafarem pell i barba i podem saber la quantitat de contaminants que té el medi ambient. Utilitzem la balena com a indicador per medir-los." També n'analitzaran la barba, com aquestes que guarden al laboratori. Extrauran material de diversos segments per descobrir pistes que els indiquin quin n'ha estat el recorregut migratori.

La balena és un rorqual de 13 metres de llargària, una mida que indica que amb prou feines tenia un any de vida (els adults poden arribar fàcilment als 20 metres). Segons apunten els biòlegs, és una edat crítica, en què deixen de mamar, i, de vegades no s’adapten a la vida adulta i moren.

L’associació Edmaktub, dedicada a l’estudi i la divulgació del medi marítim, ha explicat que s’han registrat una setantena d’albiraments de balenes entre Barcelona i Tarragona des de mitjan febrer. L’associació xifra en cinc la xifra de balenes mortes aquesta temporada, un nombre “molt elevat”.

Aquest divendres un equip de biòlegs de la Universitat de Barcelona prendran mostres de la balena. “Agafarem teixits de la pell i la barba”, explica la biòloga Xon Borell, “analitzant-los podrem saber la quantitat de contaminants que té l’aigua del mar ja que la balena els absorbeix amb la seva alimentació”, afegeix.

També n’analitzaran la barba, que creix a mesura que la balena es fa vella. Extrauran material de diversos segments per descobrir pistes que els indiquin quin n’ha estat el recorregut migratori al llarg dels anys.