Les mostres obtingudes pels biòlegs Àlex Aguilar i Xon Borrell, del Departament de Biologia Animal de la Facultat de Biologia, els permetran saber diverses coses. Amb l’anàlisi de la pell es pot conèixer els contaminants que tenen les aigües, que el cetaci ha anat absorbint a través de la seva alimentació. De la barba, la làmina còrnia que les balenes tenen al maxil·lar, n’extrauran isòtops. Aquests, un cop analitzats, els permetran saber quin recorregut ha fet la balena fins arribar a la bocana sud del port.


Segons els biòlegs, la mida de la balena i la llargària de la barba fa pensar que l’exemplar era força jove i que feia poc que havia deixat de mamar. És una edat crítica per les balenes que, de vegades, no s’adapten bé a la vida adulta i moren en el procés, quan han de començar a alimentar-se per si soles.

La balena va ser localitzada aquest dimarts a la tarda per un pescador barceloní que tornava de treballar. Segons l’associació EDMAKTUB, dedicada a l’estudi i divulgació del medi marítim, des del març ja s’han produït una setantena d’albiraments a les costes catalanes, força més que en anys anteriors. Els rorquals arriben al mar Mediterrani cap a la primavera quan comença a fer calor. Normalment costa veure’n des de la costa però és habitual que els pescadors en vegin quan surten a la mar.