Els tres membres dels CDR detinguts aquest dimarts pels incidents del 29 de setembre, en què es van manifestar contra una altra convocatòria del sindicat de la policia espanyola Jusapol, han quedat en llibertat provisional després de comparèixer davant de la titular del jutjat d’instrucció número 28 de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia. La causa segueix oberta per un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, contra la integritat moral, amenaces i desordres públics.

Abans de la declaració, la defensa dels detinguts ha denunciat falta d’informació perquè no han rebut cap explicació sobre el parador dels arrestats a primera hora del matí. En una atenció als mitjans, l’advocat Xavier Monge, d’Alerta Solidària, ha explicat que la previsió era que aquest dimecres al matí la policia els traslladés a primera hora a la Ciutat de la Justícia per comparèixer davant del jutge però que, un cop ha arribat als jutjats, no ha trobat els detinguts i cap jutjat de guàrdia no tenia constància que havien de tenir lloc les declaracions ni tampoc la policia li ha donat explicacions d’on es trobaven.

Monge ha denunciat que aquesta situació “no es pot tolerar” i per això s’ha traslladat fins a la comissaria de la Verneda per “demanar explicacions en persona”. En aquest sentit, ha alertat que si no li expliquen què ha passat, emprendrà accions legals. “Només s’explica perquè tinguin ganes d’allargar el calvari”, ha dit. Monge va assistir aquest dimarts dos dels tres detinguts a la comissaria de la Verneda, on es van acollir al dret a no declarar perquè, segons ha assegurat, desconeixien quins fets se’ls atribueixen i de quins delictes se’ls acusa.

El Síndic investiga les detencions

Rafael Ribó, Síndic de Greuges, ha anunciat que ha obert una investigació per verificar i aclarir si en les detencions s’han vulnerat els drets dels detinguts, en conret el dret de defensa. Segons l’article 520 de la Llei d’enjudiciament criminal, els membres de l’advocacia que porten la defensa dels afectats n’han de ser informats de forma immediata i han de poder visitar-los en un termini màxim de tres hores. Aparentment, hi ha hagut irregularitats en aquest sentit. El Síndic també creu que hi ha indicis que la Policia Nacional, el cos policial que va efectuar les detencions, va actuar sense coordinació amb els Mossos d’Esquadra.

Detinguts per la manifestació contra Jusapol

Agents de la Policia Nacional van arrestar aquest dimarts tres persones -dues veïnes de Barcelona i l’altra de Terrassa- per la seva presumpta implicació en els aldarulls que van tenir lloc durant la manifestació del 29 de setembre. Membres dels CDR es van manifestar per rebutjar la concentració del sindicat Jusapol, que volia homenatjar els agents que van actuar en les càrregues del referèndum de l’1 d’octubre. Per impedir que les dues concentracions de signe contrari s’unissin, a la plaça de Catalunya els Mossos d’Esquadra van intervenir.

Segons la Policia Nacional, dies després van rebre diverses denúncies per presumptes agressions i amenaces contra manifestants espanyolistes i un cop identificats els suposats autors, els han detingut.

Cremen fotos del conseller Buch

Aquest dimecres al matí, diversos membres dels CDR s’han manifestat a les portes del jutjat per donar suport als tres detinguts. Al llarg de la concentració, han cremat dues fotografies de les càrregues dels Mossos el 29 de setembre i també una fotografia del conseller d’Interior, Miquel Buch, a qui han demanat la dimissió. A més, a primera hora, han coincidit amb un grup d’espanyolistes amb banderes d’Espanya, que hi han anat per donar suport als quatre policies nacionals que aquest dimecres declaren davant el jutge per les càrregues de l’1-O. Han cridat consignes com “Viva la Policía Nacional” i “Viva la Guàrdia Civil”, moment en què els membres dels CDR els han respost amb crits de “Fora feixistes dels nostres barris”. S’ha produït una picabaralla verbal entre uns i altres, la qual cosa ha provocat la intervenció dels Mossos d’Esquadra per separar-los.