En un comunicat, el Tribunal de Primera Instància de Neumünster ha explicat els motius que l’han dut a acceptar la petició de la fiscalia i mantenir Puigdemont sota custòdia policial. Considera que hi ha “risc de fuga” i que no es pot donar per fet que, si se’l deixa en llibertat, es quedi a alemanya. Ho argumenta per què quan va ser detingut viatjava cap a Bèlgica, i hi afegeix que el fet que la petició espanyola es pogués tramitar d’una altra manera en aquell país podria suposar un “incentiu notable” per intentar arribar-hi.

Segons el tribunal, a més, “no hi ha encara evidència” que l’euroordre de detenció i entrega dictada per Espanya “no estigui justificada”, una qüestió que no li pertoca dirimir a aquest jutjat. L’encarregat d’analitzar tota la documentació remesa per Espanya i avaluar si posen Puigdemont en mans de les autoritats espanyoles serà el Tribunal Superior de Schleswig. Hi tindrà l’última paraula, però, la fiscalia d’aquest estat, que segons el jutge de primera instància és l’única que té la potestat de demanar la llibertat provisional del detingut.

Per la seva banda, el fiscal superior del districte judicial de Neumünster, Georg Güntge, ha remarcat que “la decisió d’avui no significa que Puigdemont sigui extradit, sinó que ara comença el procés”. Segons ha explicat, Puigdemont s’ha mantingut “tranquil” i “serè”, i ha participat en la vista, que s’ha allargat durant més de tres hores i s’ha centrat, després de confirmar la identitat del detingut, en una discussió legal sobre la procedència d’iniciar el procés per traslladar-lo a Espanya.

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, també s’ha desplaçat fins la presó però no ha pogut veure Puigdemont perquè s’havia acabat l’horari de visita. L’expresident destituït pel 155 està processat al Tribunal Suprem per un presumpte delicte de rebel·lió i un altre de malversació, una causa en el marc de la qual el magistrat Pablo Llarena va emetre una ordre europea de detenció i entrega. Un cop obert, el procés pot allargar-se fins a 60 dies. Tot i que no s’espera que s’esgoti el termini, la fiscalia ha dit que tampoc no és probable que la decisió es prengui aquesta mateixa setmana.