Per donar vida a l'Ésser del Mil·lenni el més important és col·locar-se l'arnès correctament. JORDI GARCIA "És un espectacle. Una mica sí que estem nerviosos." YOLANDA BARNOLA "Encara que no puguem pujar perquè som molts i tots no hi cabem, també participarem i estem igual d'emocionats." Els Castellers de Sants seran els protagonistes d'aquest moment. A l'assaig d'aquesta tarda escoltaven amb atenció les últimes indicacions. Amb la teoria ben apresa per fi arriba el moment de tenir el primer contacte amb la gran estructura de ferro de l'Ésser del Mil·lenni, que pesa més de 4.000 quilos. A dins, hi pujaran 80 castellers. El més necessari és la concentració. DAVID VILAREGUT, tècnic de seguretat "Més que res són els nervis, la pressió i la consciència de penjar tantes persones a dalt. És tot responsabilitat nostra. Has de tenir molta tensió." Aquest primer assaig ha estat tot un repte i per a molts, una gran experiència. I aquesta serà la vista que tindrà el públic. Aquest serà més o menys l'especte de l'Ésser del mil·lenni quan cobri vida. Però això n'és només un petit tastet. Per gaudir d'aquest gran espectacle, que amaga moltes més sorpreses, encara haurem d'esperar 48 hores.

El protagonista de l’espectacle amb què Barcelona rebrà l’any nou ha començat a cobrar vida. L’estructura de ferro de l’Ésser del Mil·lenni va arribar ahir a Montjuïc i els tècnics de La Fura dels Baus van fer les primeres proves tècniques de com aixecar-la, fer-la girar i moure’n els braços. Avui l’assaig ja s’ha fet amb actors sobre el terreny i amb els 140 participants dels Castellers de Sants. La meitat d’ells s’enfilaran per dins de l’Ésser del Mil·lenni just abans de la mitjanit i “ballaran” amb ell un cop hagin sonat les “campanades” (focs artificials que es llançaran des de Maria Cristina cap a la Font Màgica).

L’Ésser del Mil·lenni no és un castell, però -segons el codirector de la Fura dels Baus, Carlus Padrissa- també representa un homenatge a la cultura catalana i la idea que “la unió fa la força”. Diu Padrissa que “aquest Ésser som tots nosaltres”.

La seguretat, per sobre de tot

Els especialistes de La Fura dels Baus saben que situar 80 castellers sobre una estructura de ferro tan elevada, que pesa unes quatre tones, requereix la màxima coordinació entre tots ells i unes mesures de seguretat que han estat molt ben estudiades. L’objectiu de l’assaig d’aquest diumenge era que a tothom li quedés clar com i per on s’haurà de moure.

Els Castellers de Sants que han participat a l’assaig s’han mostrat molt segurs de la tasca que han de dur a terme dins l’espectacle, tot i que reconeixen que estan molt emocionats per participar-hi. Els tècnics de seguretat asseguren que ho tenen tot controlat i, per tant, no estan nerviosos. Però els pesa la responsabilitat de tenir tantes persones penjades a tanta altura.

Aquest dilluns, a les 22 h, es farà el darrer assaig general de tot l’espectacle. La Fura dels Baus adverteix, però, que se’n guardaran algunes sorpreses per a la nit de Cap d’Any. Només així aconseguiran que la festa amb què Barcelona donarà la benvinguda al 2014 sigui un espectacle únic, en el primer any que s’organitza com a tal en aquesta ciutat.