L’eucaristia ha estat concelebrada pel cardenal i arquebisbe Lluís Martínez Sistach i molts altres preveres i diaques de l’arquebisbat de Barcelona. Però el protagonista ha estat, sens dubte, l’arquebisbe Vincenzo Paglia, que ha portat a Barcelona l’actual doctrina vaticana sobre la família. Paglia, nomenat l’any passat pel papa Benet XVI, ha fet durant el darrer any declaracions que han estat interpretades com un apropament de l’església a les parelles de fet o homosexuals. Avui, el màxim responsable vaticà sobre la família ha explicat que la família està formada per un pare, una mare i uns fills, tot i que això no treu que hi hagi altres maneres de conviure.

El Vaticà ha de debatre durant els propers mesos els seus postulats sobre la família. Segons ha avançat Martínez Sistach, el consistori dels cardenals que es reunirà al febrer en parlarà, tot i que serà el sínode de bisbes que es farà a l’octubre el que acabi de posar al dia la doctrina de l’església catòlica sobre la realitat actual de la família.

El Dia de la Família s’ha celebrat avui a totes les ciutats cristianes del món. El papa Francesc, en l’àngelus, ha saludat expressament els fidels congregats a la Sagrada Família de Barcelona i també els de Natzaret, Loreto i Madrid. A la plaça de Colón de la capital espanyola, la missa ha estat encara més multitudinària, però Antonio María Rouco Varela ha defensat la família amb un altre caire. El cardenal arquebisbe ha parlat del “matrimoni indisoluble” com la cèl·lula bàsica de la societat i s’ha referit a “l’aclaparadora atmosfera intel·lectual i mediàtica” en què prima una concepció de la vida caracteritzada per la transitorietat.

La missa a la basílica de la Sagrada Família també ha servit per celebrar l’aniversari de casament de diversos matrimonis barcelonins. En acabar la missa, l’arquebisbe Vincenzo Paglia ha passat una bona estona saludant personalment els feligresos que han acudit avui al temple.