(ACN/redacció) Més d’un miler de persones, segons la Guàrdia Urbana, i 12.000 segons l’organització, s’han manifestat aquest divendres a la tarda contra el desallotjament de l’Antiga Massana, tot just l’endemà que s’aturés el primer intent de fer-ne fora els ocupants actuals. La manifestació —que es va convocar a principis d’octubre— ha començat a la plaça de la Gardunya, on hi ha la seu de l’Antiga Massana, i ha continuat pel carrer del Carme, la Rambla, la via Laietana fins arribar a l’Ajuntament. La mobilització ha tornat després a l’Antiga Massana.

Demanen la cessió de l’espai

La marxa s’ha iniciat a dos quarts de sis de la tarda i els manifestants s’hi han unit des de diferents punts de la ciutat com ara Sants, des d’on ha sortit una columna, i també d’altres localitats de l’àrea metropolitana. Elena Martí, portaveu de l’Antiga Massana, ha tornat a reclamar a l’Ajuntament que els “cedeixi l’espai com havia promès el consistori anterior”. Els activistes que ocupen l’immoble han alertat que estan acostumats a “lluitar fins a les últimes conseqüències” i que resistiran a l’espai.

La protesta ha acabat amb uns parlaments finals a la plaça de la Gardunya. Hi ha participat portaveus de les diferents entitats que formen part de l’Antiga Massana. Han valorat la feina que es fa des d’aquest espai ocupat i han carregat contra el model “especulador, capitalista i que aposta pel turisme” del govern de Jaume Collboni. “Continuarem endavant fins al triomf de la classe treballadora” perquè “hi ha alternativa a la misèria”.

“Una classe treballadora organitzada és capaç de construir una alternativa política pròpia i de convertir la possibilitat de canvi en associació conscient organitzada”, han expressat. Així mateix, han afirmat que “quan els mitjans es posen sota el control dels treballadors l’habitatge es torna gratuït, la cultura és universal i els espais també”, han avisat els portaveus dels col·lectius.

La mobilització ha tingut un caire pacífic en tot moment. Durant el recorregut els manifestants han desplegat una pancarta en un edifici de la via Laietana i després alguns dels manifestants han tirat ous i pintura rosa a la façana de l’Ajuntament.

El síndic de greuges s’ofereix com a mediador

Aquest mateix divendres, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha demanat al districte de Ciutat Vella un espai de diàleg amb l’associació Antiga Massana en benefici de l’interès públic. En un comunicat, el síndic ha assenyalat que “cal trobar-hi solucions adequades” i s’ha ofert a intervenir per cercar “un acord viable i realista que no comporti la pèrdua d’un espai de trobada i cohesió per al veïnat del barri del Raval”.

L’Ajuntament, poc disposat a negociar

El tinent d’alcaldia de Seguretat i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, ja es va pronunciar aquest dijous sobre el tema. En resposta a un prec de BComú a la Comissió de Seguretat d’aquest mes d’octubre, Batlle va assegurar que “cometre un fet delictiu no pot ser recompensat; una ocupació que pertorba l’ordre al barri no pot acabar amb una cessió de l’espai“, i va afegir que “no hi ha més opció que acabar amb l’ocupació il·legal. Els usos de l’espai no responen a l’interès públic, sinó a l’interès privat de l’entitat“.

Un espai ocupat des de la pandèmia

L’edifici de l’Antiga Massana està ocupat des del 2020. Des de llavors s’hi atenen persones en situació de vulnerabilitat i s’hi organitzen des de classes de català a activitats culturals i esportives. La voluntat del govern municipal és ara recuperar l’espai, que és de propietat municipal, per dotar-lo d’usos nous.

Nombroses mostres de suport

Els ocupants de la Massana han rebut nombroses mostres de suport d’entitats de tota la ciutat, com el Sindicat d’Estudiants, la Intersindical Alternativa de Catalunya i Arran, i especialment del barri del Raval, entre les quals El Lokal, que ha reivindicat aquest equipament per a la gent del barri.

Comparteix a: