Un projecte de l’SMBT (School of Molecular and Theoretical Biology) reuneix aquests dies a Barcelona 79 estudiants de secundària d’arreu del món amb un interès comú: la ciència. El campus del Mar de la UPF i el Centre de Regulació Genòmica són els encarregats d’acollir els estudiants i dotar de laboratoris i material especial el projecte. Que se celebri a Barcelona no és un fet casual: el director científic, Fyodor Kondraixov, hi va treballar durant uns anys i sempre li ha despertat molt d’interès.

La SMTB s’ha beneficiat des del seu inici, ara fa vuit anys, de la fundació Zimin, una organització amb un gran llegat a Rússia, coneguda per impulsar projectes amb fort impacte en el món real.

Obertes les portes al futur

Tots els estudiants ja tenen clar què volen ser de grans, i segons expliquen, aquest campus és una de les millors formes de veure com els seus somnis de ser científics es fan realitat. La incertesa de com funciona el món real de la biologia és un fet que els crea incertesa, però amb l’ajuda dels professionals del sector, els joves poden començar a decidir quines són les branques científiques que més els agraden.

Tal com explica  Fyodor Kondraixov, “hi ha joves que mai han agafat cap vol, és una primera experiència de viatjar a fora per a ells”. A més, afegeix que n’hi ha que venen de petits pobles i que la situació desfavorida que viuen els impedeix poder desenvolupar la seva gran capacitat intel·lectual. “Les situacions amb les quals venen molt d’aquests joves són molt diferents”, explica el director, per això tots els joves ho viuen com una gran oportunitat.