L’increment de la pressió hospitalària durant els propers dies i, sobretot, el nombre de pacients ingressats a les UCI podrien comportar restriccions a Catalunya. Aquest és el missatge d’alerta que ha donat la presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, Magda Campins, en una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de RTVE.

Campins afirma que el govern està intentant evitar que s’apliquin més mesures, però creu que el que marcarà si se n’han de prendre serà les xifres d’ingressats, sobretot en llits de crítics. La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Vall d’Hebron recorda que actualment hi ha 242 pacients a les UCI a Catalunya, el doble que fa 10 dies, i alerta que les previsions no són bones. “Si això va aquest ritme és possible que arribem a 500 pacients en una setmana i mitja“, alerta Campins.

Alguns hospitals comencen a desprogramar activitat quirúrgica

Campins alerta que l’increment de la pressió hospitalària provoca que no es puguin atendre altres patologies. “Alguns hospitals ja ho estan fent”, assegura. La doctora explica que alguns centres han desprogramat cirurgies complexes i trasplantaments de pacients que després de la intervenció necessiten ingressar en llits de crítics. “Si tenim les UCI plenes això es retardarà”, alerta.

Per això, la presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid demana “molta solidaritat a la societat” i que la ciutadania sigui responsable. Posa d’exemple els sopars d’empresa de Nadal i considera que no és prudent fer-los, tot i que la mesura afecti negativament el sector de la restauració.