test coronavirus covid
Foto: Mufid Majnun

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afirmat que la situació actual és preocupant per l’alt nivell de contagis: “No estem en nivells de juliol d’aquest any, però la tendència és preocupant i fa que hi hagi força pressió a l’assistència primària”. Ara mateix, el grup prioritari de Salut per a vacunar és la franja dels 60 a 69 anys, “perquè és el que més ingressos fa”.

“Tenim molta pressió assistencial i l’hem de preservar”

Segons Cabezas ara hi ha més de 2.500 casos de covid diaris a Catalunya i 6.000 contactes estrets, i això fa que es facin 5.000 trucades al 061. El total de visites d’atenció primària és de més de 15.000.

Actualment, a Catalunya els ingressats per covid superen el miler i les UCI segueixen sumant pacients, ara per sobre dels 230. Per ara, el certificat covid s’ha implantat per poder accedir a la restauració, gimnasos i residències de gent gran, i també és necessari per gaudir de l’oci nocturn.

Sense mesures noves, “no sabem fins quan podrem aguantar”

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha afirmat que amb el ritme actual de contagis i sense mesures noves “no sabem fins quan podrem aguantar”. Demana a la població que eviti les reunions presencials o els congressos, i que aposti per fer-los virtualment. “Millor quatre que vuit al voltant d’una taula”. Craywinckel ha afirmat que ja s’estan desprogramant operacions no urgents.

Magda Campins, presidenta del Comitè Científic Assessor del govern i cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Vall dHebron, ha assegurat que la Generalitat està intentant evitar restriccions. Ara bé, “el que mana són els ingressos hospitalaris i les UCI”, que en 10 dies s’han doblat (242). Campins augura que si el creixement de contagis segueix aquest ritme, “és possible que arribem als 500 pacients en una setmana i mitja”. Aquest fet provoca que no es puguin atendre altres patologies, “com ja passa en alguns hospitals”.

La vacunació en menors de 12 anys s’obre aquest dilluns a les 14 h

Salut ha anunciat que a les 14 h s’obre la vacunació en menors de 12 anys. Cabezas ha afirmat que els nens vacunats no hauran de fer quarantena en cas de ser contacte estret d’un positiu, tal com passa amb la resta de població vacunada.