El símptoma principal de l'infart de miocardi és el dolor al pit, intens i perllongat. És un dolor que pot arribar a irradiar en altres parts dels cos, com els braços, i sol anar acompanyat de suor freda, debilitat i, a vegades, nàusees i vòmits. Si això passa cal trucar immediatament al 112. El temps d'actuació és crucial quan es produeix un infart agut de miocardi. ANTONI CURÓS, director de Pla Director de Malalties Cardiovasculars "Com menys temps triguem a aplicar el tractament, més múscul cardíac podem salvar." Cada any a Catalunya es produeixen al voltant de 6.500 infarts i només un de cada tres ciutadans que en té símptomes truca al 112. JOSEP MARIA SABATÉ, director del CatSalut "Això d'intentar fer heroïcitats i que el malalt truqui al fill, que el fill vagi a casa, que el porti al CAP i que el CAP l'enviï a l'hospital comarcal, etc, fa endarrerir el sistema i empitjora el pronòstic." La prova d'això és que si, des que se'n manifesten els primers indicis, tothom truqués al SEM es podrien evitar fins a un centenar de morts. Des de juny de 2009 el Departament de Salut disposa del Codi Infart, un protocol que consisteix a reduir el temps de resposta del sistema sanitari. BOI RUIZ, conseller de Salut "Dins del pla de salut i dins la reorganització dels serveis terciaris, ajustarem adequadament els dispositius disponibles per guanyar més capacitat per reduir aquest temps, aquest és el nostre gran objectiu." D'aquí a 2020 la conselleria s'ha proposat reduir un 15% la mortalitat per infart.

El símptoma principal de l’infart de miocardi és el dolor al pit, intens i perllongat. És un dolor que pot arribar a irradiar en altres parts dels cos, com els braços, i sol anar acompanyat de suor freda, debilitat i, a vegades, nàusees i vòmits. Si això passa cal trucar immediatament al 112. El temps d’actuació és crucial perquè quan més es triga a actuar més lesionat queda el múscul del cor.

Des del Departament de Salut asseguren que si, des que se’n manifesten els primers indicis, tothom truqués al SEM es podrien evitar fins a un centenar de morts. Des de juny de 2009 el Departament de Salut disposa del Codi Infart, un protocol que consisteix a reduir el temps de resposta del sistema sanitari. D’aquí a 2020 la conselleria s’ha proposat reduir un 15% la mortalitat per infart.