“Homes i dones, corresponsables!”. Aquest és el missatge de la campanya presentada en l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones, amb què es vol que els homes es corresponsabilitzin en les tasques i les cures de la llar. “Amb la meitat n’hi ha prou”, ha especificat la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez.
Les xifres són tossudes
Tal com ha exemplificat Martínez, les dades durant la pandèmia no han fet més que confirmar la falta de corresponsabilitat en les tasques i les cures de la llar, especialment en època de confinament.
La presidenta de l’entitat ha posat sobre la taula algunes xifres: entre els mesos de març i juny, en ple confinament, el 60 % de les dones van ocupar-se de manera principal o exclusiva de les cures i les tasques domèstiques.
Assenyalen que la xifra és encara més preocupant perquè les dones van treballar especialment en la primera línia durant la pandèmia, ja que són majoria en alguns dels sectors considerats essencials, com els supermercats, la neteja, la sanitat o bé l’atenció a persones grans en les residències.
Violència masclista
La pandèmia també va servir per encendre totes les alarmes pel que fa a la violència masclista. El confinament va obligar moltes dones a conviure sota el mateix sostre amb el seu maltractador. Les dades així ho demostren i les trucades a la línia d’atenció contra la violència masclista (900 900 120) es van doblar en l’època del confinament.
Canvi cultural
En la taula rodona que s’ha organitzat, les ponents han coincidit a apuntar que les desigualtats de gènere s’han de començar a equilibrar a través d’un canvi social urgent.
Cal canviar l’actual model social encara força predominant de l’home proveïdor i la dona cuidadora. Part d’aquest canvi ha d’arribar també per les empreses i els homes que hi treballen: ara mateix el 93 % de les excedències per cura dels fills les agafen les dones. Un canvi de tendència que cal accelerar a través de les lleis i la implicació d’administracions i teixit empresarial.