Una de les denúncies que de ben segur sonaran el proper 8 de març, Dia Internacional de les Dones, és la desigualtat enquistada entre homes i dones en el mercat laboral. Precisament aquest dijous, Comissions Obreres (CCOO) ha presentat l’informe anual a les portes del 8-M, en què constata que l’impacte de la pandèmia en el treball té nom de dona. “La discriminació és tan estructural que, quan les coses van mal dades, tornen a pesar sobre elles“, ha criticat Montse Ros, portaveu del sindicat.

Per demostrar-ho, CCOO es fixa en l’evolució dels principals indicadors del mercat de treball. Segons el document ─fet a partir de l’Enquesta de Població Activa (EPA)─, el quart trimestre del 2020 elles continuen pitjor. La taxa d’ocupació, per exemple, és gairebé nou punts inferior a la d’ells: hi ha un 48,4 % de dones ocupades en comparació amb un 57,2 % d’homes amb feina. I en el cas de l’atur, l’escenari és similar. La taxa de parades és superior, d’un 15 %, mentre que la de parats no arriba al 13 %.

El sindicat està “perplex” perquè no s’ha reduït la desigualtat

Comissions denuncia que, malgrat que les dones són predominants en els sectors essencials, la covid-19 no ha capgirat les desigualtats en el món laboral. “Pensàvem que aquesta vegada ens trobaríem que haurien conservat la feina més que els homes […] i que s’haurien reduït les diferències històriques. Però la perplexitat és que no“, ha dit Ros. “Malgrat que, fins i tot en els moments més durs del confinament les feines essencials eren treballs feminitzats, els resultats empitjoren“, ha afegit.

Per altra banda, l’estudi també es fa ressò de les males condicions laborals de les treballadores de primera línia i denuncia l'”escàndol de l’infradeclaració” de les baixes per covid com a accidents de treball. Segons dades recollides per CCOO, només s’han comunicat 1.500 accidents de treball en el sector sanitari, tot i que hi ha hagut 14.000 infectats. El sindicat assegura que tan sols un 10,58 % dels contagis han estat reconeguts pel Ministeri de Sanitat, cosa que implica que “ni l’Administració ni les empreses han complert amb l’obligació de comunicar-los“.