Ella, juntament amb quatre voluntaris més, forma part d'un dels grups que dóna suport a tres presos condemnats per delictes sexuals. Els acompanyen en els primers passos a la vida fora de la presó, com ara a fer passejos o tramitar documentació. L'objectiu és fer-los sentir integrats i evitar que reincideixin. Els voluntaris, però, preserven l'anonimat perquè no se'ls identifiqui quan acompanyin els reclusos. Voluntària "De conocer la otra cara de los agresores sexuales, que detrás de eso hay personas que necesitan mucha ayuda y tienen muchas carencias. Mucha inseguridad de salir a la calle, miedo de que lo reconozcan. Poco a poco el círculo el está ayudando a perder todos estos miedos." A més de la seva companyia, també els fan un seguiment professionals de l'àmbit penitenciari. Els presos a qui ajuden a adaptar-se a la vida en llibertat ja han participat en altres programes de reinserció, i tenen un grau moderat o alt de reincidir. De mitjana han complert nou anys de pena. CARLOS SOLER, coordinador del Cercle de suport i responsabilitat "És una persona que té l'oportunitat de fer un canvi, d'adaptar-se a la vida en llibertat sense nous delictes, però alhora també li demanen responsabilitat dels fets delictius en el passat i que es faci responsable d'aquest procés de canvi que inicia." El programa es va aplicar per primera vegada al Canadà i ha aconseguit reduir la reincidència entre un 70 i un 80%. A Catalunya es preveu que la prova s'allargui un any i mig.

Els interns seleccionats

Són presos en règim obert o en llibertat condicional que ja han finalitzat el tractament a la presó i que ja han seguit programes de reinserció social previs. A més, es prioritza aquells que no tenen cap suport o xarxa a quan surten de complir la condemna. La mitjana de la pena que han complert els tres presos seleccionats per al programa és de nou anys. L’objectiu és que no hi hagi més víctimes.

A Catalunya hi ha 600 homes presos per delictes sexuals, 80 dels quals estan en règim de llibertat. De moment són tres els qui participen en aquest programa. A més de la companyia dels voluntaris, també els fan un seguiment professionals de l’àmbit penitenciari.

Els voluntaris

Un centenar de ciutadans es van presentar com a voluntaris per participar en aquest programa en proves, dels quals en van seleccionar 15 i els van formar i preparar perquè ajudessin els reclusos. Són persones molt diverses, amb diferents edats i professions.

Els orígens

El programa es va aplicar per primera vegada el 1995 al Canadà per ajudar a superar el rebuig social d’aquests delinqüents. Amb els anys ha aconseguit reduir la reincidència entre un 70 i un 80%. El programa, que s’anomena Cercles de suport i responsabilitat, també s’aplica a els Estats Units, Holanda, el Regne Unit i Bèlgica. De fet, el programa és pioner a Espanya i s’emmarca en un projecte europeu. Catalunya ha estat seleccionada per aplicar-lo juntament amb Bulgària i Letònia, i es durà a terme durant un any i mig més.

Comparteix a: