Dona-fent-test-ràpid-antígens

La Cambra de Barcelona insisteix en la necessitat que s’ampliï l’ús de tests ràpids, coneguts també com a tests d’antígens. A través d’un comunicat, recorden que en països europeus com Alemanya, Portugal i França ja estan implementant accions per promoure i regular l’ús d’aquestes proves entre la població. Es poden comprar en farmàcies o supermercats. D’aquesta manera es vol facilitar que la gent es pugui fer, per exemple, un test d’autodiagnòstic i així saber de forma segura i periòdica els possibles positius.

En el comunicat, la Cambra afirma que la xarxa de farmàcies seria una molt bona opció per poder fer un circuit de dispensació de tests d’antígens. Asseguren que això permetria reactivar l’activitat dels sectors que han estat greument colpejats per la covid-19, com la restauració, el turisme o la cultura.

Cal recordar que Salut havia anunciat que aquests cribratges començarien a fer-se a les farmàcies catalanes a partir del mes de febrer, però la normativa estatal no permet dispensar aquest tipus de proves a les farmàcies o per internet. Aquesta setmana, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat al Ministeri de Sanitat que s’autoritzi fer tests d’antígens ràpids a les oficines de farmàcia per contribuir a l’estratègia de detecció i control de casos de covid-19, com ja havia fet prèviament la Comunitat de Madrid, que des del mes de febrer ja ho fa.

Diferències entre tests covid: PCR, antígens i serològic

Els tests de saliva, una alternativa a tenir en compte

En aquest mateix sentit, des de la Cambra demanen que les institucions considerin també els tests de saliva com una alternativa als tests de frotis nasal, ja que és un procediment poc invasiu que permet repetir la prova amb freqüència. A més, facilita la recollida per automostra.

La Fundació Lluita contra la Sida, amb Oriol Mitjà al capdavant, ha investigat l’efectivitat d’aquest tipus de prova i han conclòs que la sensibilitat d’aquests tests ràpids de saliva augmenta al 84 % per a mostres amb una càrrega viral alta, en comparació a la PCR de frotis nasofaringi. Això significa que aquest test ràpid de saliva és prou sensible per detectar la majoria dels casos més infecciosos. Per contra, la sensibilitat d’aquest test és menor per a mostres de càrregues virals mitjanes, que encara tenen potencial d’infecció, i gairebé nul per a les càrregues virals més baixes, que no són infeccioses.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a