L’Institut Municipal del Paisatge Urbà ha donat a conèixer les 10 propostes guanyadores per cobrir de verd i d’eficiència energètica 10 terrats de la ciutat, amb un total de 2.055 m² de superfície. Els projectes guanyadors del concurs rebran una subvenció del 75 % del cost, amb un límit de 100.000 euros per coberta, per fer realitat uns projectes que inclouen elements com horts urbans, recollida d’aigües pluvials, instal·lacions d’energia renovable, zona de compostatge i àrees d’estada i esbarjo.
Les 10 propostes guanyadores s’han triat d’entre 47 candidatures. Amb l’import que suposa el premi, s’han d’iniciar les obres durant aquest 2021, amb la previsió d’estrenar les cobertes verdes l’any vinent. Als 10 projectes guanyadors s’hi sumaran 10 accèssits que rebran una subvenció de 1.500 euros “en concepte de despeses tècniques”.
Les 10 propostes
- L’Eixample. Bailèn, 164-170. El primer projecte enverdirà 465 m² dels 550 que té el terrat. Vol crear un circuit en forma de camí que doni la volta a l’espai, envoltat de flors i herbes. Aprofitaran l’aigua de la pluja i hi instal·laran plaques solars.
2. L’Eixample. Provença, 268. El segon projecte preveu omplir els 327 m² de terrat amb un hort urbà i espais de reunió, amb mesures de reaprofitament de l’aigua pluvial i energies renovables.
3. L’Eixample. Aragó, 63. En aquesta coberta de 166 m², el pla preveu convertir en verd i hort urbà una mica més de la meitat de la superfície, mentre que la resta es deixarà com a espai de trobada.
4. Sant Martí. Avinguda Diagonal, 97-99. El veïnat proposa fer un gran jardí que s’estengui per dues terceres parts de la superfície, de 320 m². Novament s’hi ha pensat un hort urbà i aprofitar l’aigua de la pluja.
5. Les Corts. Mejía Lequerica, 22. Són 477 m² que acolliran un gran espai de trobada i 269 m² de zona verda i horts. També s’aposta per les energies renovables i recollir la pluja.
6. Sants-Montjuïc. Rambla de Badal, 125. En aquesta finca de 31 habitatges i 188 m² de terrat, es vol crear una superfície verda i d’horts urbans de 142 m², a més d’un espai comunitari per al veïnat.
7. Sarrià – Sant Gervasi. Manuel de Falla, 34. El projecte dibuixa un jardí amb horts que promogui la biodiversitat, però també amb mobiliari on seure. Són 236 m², dels quals 155 seran verds.
8. L’Eixample. Nàpols, 168-168B. Aquest edifici disposa d’un gran terrat, de 680 m², que destinaran a horts urbans, però sobretot volen aprofitar-lo per conviure-hi i fer-ne un ús comunitari.
9. Gràcia. Carolines, 13. És una finca amb 14 habitatges i volen dividir els 225 m² de l’espai entre àrea verda i cultius, i una zona d’estada i esbarjo.
10. L’Eixample. Diputació, 294. Per últim aquesta proposta de coberta verda vol esdevenir un oasi de 278 m², dels quals 186 seran verds. Novament s’aposta pels horts, el reaprofitament de la pluja i les energies renovables.
Vuit punts per avaluar les cobertes verdes presentades
Els projectes s’han triat en funció de criteris com el nombre d’habitatges de l’edifici, la plantació de verd i biodiversitat, la gestió eficient que se’n farà de l’aigua i l’energia, la millora paisatgística i la integració de la coberta verda a l’edifici, el pressupost en funció de l’actuació, i els beneficis col·lectius i socials que suposaran les obres.
Una ciutat resilient al canvi climàtic
La iniciativa de cobertes verdes vol incitar la ciutadania a convertir els seus terrats per tal que la ciutat sigui “més habitable, saludable, sostenible i autosuficient” i contribuir a fer de Barcelona una “ciutat resilient davant la crisi climàtica”. La idea és que aquestes cobertes verdes contribueixin a combatre la contaminació i afavorir la biodiversitat urbana.
L’Ajuntament va convocar el primer concurs de cobertes verdes l’any 2017, en què també es van premiar 10 projectes per construir jardins als terrats.