Miquel Buch

(ACN) El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha opinat sobre la manca de Mossos d’Esquadra a Catalunya i ha assenyalat el Govern espanyol com el màxim responsable. “No puc contractar més mossos perquè l’Estat em deu diners que s’ha compromès a pagar-me. L’última xifra s’acostava a entre 600 i 800 milions d’euros”, ha calculat Buch en una entrevista aquest dissabte al diari ‘El Periódico’.

El conseller ha recordat que des del primer dia que va arribar al càrrec va afirmar que faltaven 2.000 agents. També ha defensat que la dotació de Mossos d’Esquadra no és instantània. “No puc crear agents d’un dia per l’altre”.

En paral·lel, el conseller d’Interior no ha volgut entrar en el cos a cos amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que l’ha acusat “d’abandonar” Barcelona. “La societat aspira a solucions i no a retrets entre responsables polítics”, ha manifestat Buch. “Nosaltres posem més mossos quan tenim més mossos. No els vam posar abans perquè no en teníem més. Ni per a Barcelona ni per a Sant Jaume de Frontanyà”, ha recalcat Buch, que també s’ha mostrat contrari a abandonar de ‘motu proprio’ el dispositiu ‘Toga’: “Ens faríem un flac favor si el departament renunciés a una de les seves competències, com és la seguretat ciutadana”.”En el cas del Toga hi ha una ordre judicial. I la policia compleix els mandats judicials”, ha volgut deixar clar el conseller d’Interior, que no veu amb bons ulls delegar la vigilància de les seus judicials a seguretat privada o a un altre cos policial.

Buch tampoc ha volgut revifar en l’entrevista la polèmica sobre l’actuació de l’Estat espanyol en els atemptats del 17-A. “No em correspon parlar. Un jutge dictarà un veredicte i després tots podrem emetre la nostra anàlisi”, ha sentenciat el conseller d’Interior.

Sobre la creació de la nova Àrea de Seguretat Institucional (ASI), Buch ha negat que estigui muntada “per fer d’escortes del president Puigdemont”. “I defenso que, segons la llei catalana, Puigdemont té dret a rebre protecció. Però a l’Estat espanyol, Borrell ho impedeix”, ha recriminat el conseller d’Interior. “Però l’ASI és una altra cosa i quan algú la defineix com la guàrdia pretoriana de Torra ha d’anomenar també l’ASI espanyola la guàrdia pretoriana de Sánchez”, ha avisat Buch. “El que fa l’Estat espanyol, quan ho fa el català, molesta. Fins ara no s’havia fet, doncs ho fem ara. Quin problema hi ha?”, ha conclòs preguntant en veu alta el conseller d’Interior.