Els casos de bronquiolitis a Catalunya comencen la tendència a la baixa a les portes de Nadal. La darrera setmana, del 28 de novembre al 4 de desembre, se n’han detectat 1.563 nous casos, 221 menys que la setmana anterior. Es fan bones, per tant, les previsions de Salut que apuntava a un doblegament de la corba per aquests dies.

Del total de diagnòstics, la majoria són en menors d’un any (1.007). En infants d’un a dos anys s’han registrat 401 bronquiolitis, i nenes de 3 a 4 anys, 37. En global, 1.445 casos de bronquiolitis són d’infants de 0 a 4 anys, 27 de 5 a 14 anys i 91 de més de 14 anys.

El pic de casos al desembre, superat

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ja havia avisat que el pic de contagis podria arribar a principis de desembre. Això vol dir, que el dia 2 de desembre els contagis tornarien a baixar, tal com confirmen les dades.

La bronquiolitis consisteix en una infecció viral que afecta, sobretot, els lactants petits. Bàsicament els ocasiona dificultats a l’hora de respirar i de menjar. El virus més freqüent causant d’aquesta malaltia és l’anomenat virus sincític respiratori (VSR).

La Covid, a la baixa però amb més hospitalitzacions

Pel que fa la Covid, després d’una tendència que recordava la corba de l’any passat, s’ha invertit. Salut ha declarat 139 ingressats més, xifra que suposa un total de 900 hospitalitzats. Són dades entre el 28 de novembre i el 4 de desembre. Pel que fa als positius diagnosticats per l’atenció primària, se n’informa de 8.820 més en una setmana.

L’anterior, entre el 21 i el 27 de novembre, se’n van diagnosticar 9.335. D’altra banda, hi ha 29 persones a les Unitats de Cures Intensives (UCI), dues més en relació amb les dades de la setmana passada. A més, s’han declarat 15 morts (un dels quals en la franja de 15 a 44 anys). Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants baixa a 121.

La grip recupera la tendència de prepandèmia però s’avança

Pel que fa a la grip, el Departament de Salut ha declarat 4.872 diagnòstics nous entre el 28 de novembre i el 4 de desembre. Si comparem l’evolució del virus amb les xifres d’abans de la pandèmia, observem que la grip s’ha avançat unes tres setmanes i després de dos anys ja conviu amb normalitat amb la covid.