El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, ha qualificat els primers resultats de les proves amb remdesivir per tractar el coronavirus de “molt bona notícia”. El tractament amb aquest medicament, en principi dissenyat per l’Ebola, ha demostrat que “minimitza símptomes” de la covid-19. De moment s’ha provat amb pocs pacients però en aquests casos s’ha reduït “la mortalitat i l’estada a l’UCI”. En l’estudi hi participen diversos hospitals internacionals.
Per fer-lo servir de manera generalitzada cal encara, però, fer més proves. Segons ha explicat Almirante ara es faran assajos clínics amb uns 600 pacients més per comprovar aquests primers bons resultats. El metge del Vall d’Hebron ha dit que “en espera de la vacuna”, que no preveu fer servir fins d’aquí a més d’un any, s’han de tenir molt en compte medicaments com aquests, sobretot per als casos més greus. Alhora també s’estan provant altres fàrmacs per tractar exclusivament les inflamacions exagerades a l’aparell respiratori que presenten alguns pacients.
Cada cop menys llits ocupats pel coronavirus
Tot i que el coronavirus continua omplint les sales del Vall d’Hebron, l’hospital ha registrat una nova baixada en l’ocupació de llits, quedant-se en el 70 %. Almirante diu que cada dia estan encadenant petites davallades i assegura que aquesta tendència és la que marcarà la durada del confinament.
Sobre la situació a les residències, el cap de Malalties Infeccioses de l’hospital diu que el problema és que en molts casos la malaltia empitjora en molt poc temps en els col·lectius més vulnerables com els avis. Tot i que tenen persones usuàries de residències al Vall d’Hebron, moltes no hi acaben arribant perquè moren abans. Almirante ha recordat que en aquests espais amb persones vulnerables, i sovint dependents, és molt fàcil la transmissió de la malaltia, fins i tot fent les coses bé, ha dit.