S’acosta la cavalcada dels Reis d’Orient i, un any més, comença la campanya de sensibilització de col·lectius antiracistes per aconseguir que Baltasar i els seus patges siguin de veritat i no persones amb la cara pintada de negre. Aquesta pràctica s’anomena “blackface” (cara negra). Es considera racisme perquè és discriminatori que les persones negres no puguin assumir el rol de Baltasar i, també, pel seu origen històric.

El “blackface” va sorgir a Estats Units durant el segle XIX, concretament el 1830. Els negres no podien fer teatre i, per això, actors i actrius es pintaven i els imitaven. Els representaven com a persones felices per ocultar que realment eren esclaus i, generalment, ridiculitzaven el seu accent, les expressions i la seva aparença. Eren espectacles basats en estereotips i burles cap a la població afrodescendent que servien per entretenir la població blanca.

Diversos actors i actrius del moment es pintaven de negre, com Judy Garland. També, hi ha un cas de “blackface” al primer llargmetratge amb so sincronitzat de la història ‘El cantant de jazz’, en què l’actor Al Jolson es pintava la cara de negre.

El Moviment pels Drets Civils als Estats Units va obligar a prohibir aquesta burla, però avui en dia encara es practica, moltes vegades de manera inconscient. Per això, des de diversos col·lectius s’exigeix a les institucions que facin campanyes de sensibilització i formació per alertar la població d’aquesta discriminació vers les persones negres.

Susan Kalunge, activista de SOS Racisme, demana que s’elimini aquesta pràctica de qualsevol festivitat:

“El ‘blackface’ és una pràctica colonial que té una herència històrica i, per tant, reproduir-la al segle XXI a Barcelona constitueix una reiteració de la vulneració de drets que va patir la població negra. Contribueix a mantenir els estereotips que van fonamentar el racisme, el colonialisme i l’esclavitud.”

El “blackface” també en la política

Entitats com SOS Racisme alerten que, tot i que les agressions racistes són fàcils d’identificar, només són la punta de l’iceberg. Hi ha racisme més subtil i acceptat socialment. El “blackface” n’és un cas rellevant i encara està latent al nostre dia a dia. Un dels moments on es fa més evident és a la cavalcada, però també se’n troba en festivitats com Carnaval.

També hi ha personatges públics que s’han pintat la cara de negre. Un cas controvertit va ser el del primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que es va disfressar del personatge Aladdin i es va pintar la cara de negre. Un altre cas conegut és el d’Alberto Ruiz-Gallardón, exalcalde de Madrid, que va fer de Baltasar en una cavalcada.

Els nens negres ho senten com una burla

Per evitar el “blackface” a les cavalcades de Catalunya, l’entitat Casa Nostra Casa Vostra ha fet pública la campanya ‘Per un Baltasar de veritat’. En un vídeo conjunt amb el col·lectiu d’actors Tinta Negra, demanen que el rei negre i els seus patges no es pintin la cara. Xavi Buxeda, membre de Casa Nostra Casa Vostra, reconeix que el principal problema és que no hi ha una consciència real que el “blackface” sigui racisme i que molts ajuntaments es justifiquen amb l’excusa que tenen por que es reconegui el rei Baltasar. Per això prefereixen disfressar-lo: “Nosaltres els expliquem d’on ve el ‘blackface’ i que les persones negres participin a la cavalcada és una eina d’integració.”

Aquesta entitat vol que les cavalcades siguin inclusives i que els nens i nenes no se sentin discriminats. Buxeda constata:

“Hi ha molts nens negres que no van a la cavalcada perquè el que veuen és una caricatura d’ells mateixos”

I afegeix que “algunes de les persones que apareixen al vídeo ens han explicat que quan tornaven a l’escola després de Nadal els companys de classe els rascaven la pell perquè pensaven que era pintura negra”.

La campanya “Per un Baltasar de veritat” va iniciar-se l’any passat i van aconseguir que tres de cada quatre capitals de comarca erradiquessin el “blackface”. La feina d’aquest any és eliminar aquesta pràctica en pobles més petits.

La cavalcada de Sarrià, un cas de “blackface”

La cavalcada del districte de Sarrià, l’any passat, va generar polèmica. El Baltasar era de veritat, però els patges anaven pintats de negre i amb un os al cap. Aquest fet va generar  molta indignació a les xarxes socials i l’Ajuntament es va comprometre a parlar amb els organitzadors, l’Associació de Comerciants del Barri.

Tot i això, el consistori ha confirmat que només es responsabilitza de la cavalcada principal de la ciutat —que coordina l’Icub— i no ha establert cap mecanisme de control a la resta de cavalcades de Barcelona, que s’organitzen des dels diferents districtes de Barcelona.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a