Un vigilant del metro és agredit a l'estació d'Urquinaona

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home que presumptament ha mossegat un vigilant del metro a la cara, provocant-li ferides de diversa consideració al pòmul i a la barbeta. Els fets han passat a l’estació d’Urquinaona a les cinc de la matinada, just quan el suburbà obre portes. Segons el Sindicat Professional de Seguretat Privada SPS, l’agressor ha anat a agafar al metro després d’estar en un local d’oci nocturn de la zona i s’ha intentat colar quan el vigilant li ha cridat l’atenció. Un cop ha entrat, el guàrdia l’ha seguit per vigilar-lo i ha estat quan l’home, segons el sindicat, l’ha començat a insultar fins que se li ha tirat a sobre i l’ha començat a mossegar.

Instants després han aparegut dos vigilants més que l’han volgut emmanillar per retenir-lo i aquest també els ha mossegat, tot i que en menor mesura. El guàrdia més malferit ha estat traslladat a l’Hospital de la Vall d’Hebron i hores després ha estat donat d’alta. Finalment, agents dels Mossos han detingut l’home per un delicte de lesions.

Dues agressions en un matí

Aquesta no ha estat l’única agressió a un vigilant de seguretat d’aquest dissabte al matí. El Sindicat Professional de Seguretat Privada SPS ha assegurat que a les 11.30 h s’ha viscut un altre episodi violent, aquesta vegada a l’estació de Bellvitge. Un guàrdia ha intentat fer fora del metro un home per comportaments incívics però l’al·ludit s’hi ha negat i se li ha llançat al damunt a cops de puny, de manera que el gos que acompanyava el vigilant hi ha acabat intervenint.

Els vigilants demanen més eines d’autodefensa

Segons el sindicat, aquests dos episodis de violència no són aïllats i denuncien que en les últimes dues setmanes hi ha hagut un repunt d’agressions greus a vigilants tant del metro, del tram com de Rodalies. El secretari d’organització del sindicat, Nacho Arroyo, ha afirmat que un dels reclams del col·lectiu és que a cap transport hi hagi mai vigilants que patrullin sols, com era el cas dels dos agredits aquest dissabte.

Un altra petició és que se’ls torni a considerar com a agents de l’autoritat, com passava anys enrere, perquè consideren que estan fent funcions “de policia” i que, per tant, cal una modificació del reglament de seguretat privada on també s’actualitzin els mitjans d’autoprotecció. Arroyo ha denunciat que el material amb què ara patrullen els vigilants, unes manilles i una defensa, és insuficient: “Ens han de dotar d’esprais de gel i de pebre i, segons quina zona, s’ha d’incorporar la pistola elèctrica”, ha afirmat.

Amb tot plegat, Arroyo fa una crida a les administracions perquè hi posin solucions i assegura que tant Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) com l’Ajuntament no volen escoltar les seves peticions. Fa un mes, el sindicat ja va advertir al programa ‘bàsics’ que se senten indefensos i que el material que duen està obsolet.