La presència de dones al nomenclàtor de la la ciutat és ínfima. Ara bé, des d’ara, el barri del Besòs i el Maresme ja té set jardins més amb noms femenins. Es tracta d’una iniciativa de l’Associació de Dones Ambar Prim i la Comissió de Memòria i Gènere de Sant Martí i que, en el marc de la celebració del Dia de les Dones, s’ha fet realitat. Es tracta de set pedagogues i mestres represaliades pel franquisme.
L’acte institucional ha consistit en la descoberta d’una de les plaques, la dels nous Jardins de Maria Pi Ferrer, ubicats davant l’Espai Municipal Carmen Gómez. Hi han assistit el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé; el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, i dues de les impulsores del projecte: Marta Mas i Dora Escobar.
El nou nomenclàtor amb nom de dona
- Anna Canalias Mestres (Magallón, 1886 – Molins de Rei, 1934)
Jardins del carrer de Bernat Desclot (Alfons el Magnànim – Carcassona) - Antònia Adroher i Pascual (Girona, 1913 – Banyuls de la Marenda, 2007)
Jardins situats entre Alfons el Magnànim, Messina i Jaume Huguet - Clémence Jacquinet (França, 1865 – segle XX)
Jardins entre els carrers de Palerm, Perpinyà, Germans Serra i Jaume Huguet - Pepita Úriz Pi (Badostain, 1883 – Berlín, 1958)
Espai enjardinat entre Alfons el Magnànim, Messina i Pere Moragues - Maria Pi Ferrer (Roses, 1884 – Barcelona, 1960)
Jardins entre els carrers de Felip de Malla, Òtranto i Ferrer Bassa - Mercè Climent i Pascual (segle XIX – segle XX)
Espai enjardinat entre els carrers de Lluís Borrassà i Alfons el Magnànim - Virgínia Amposta Amposta (Pinell de Brai, 1903 – Barcelona, 1939)
Espai situat entre els carrers de Jaume Fabré i Sant Ramon de Penyafort
Aquests jardins se sumen als de Dolors Canals i Farriols, inaugurats el 2018, i eleven a vuit les dones del món de l’ensenyament homenatjades al barri.