Mosquit tigre

El Poble-sec, el Clot i el Putxet i el Farró són els barris amb més presència de mosquits aquest estiu. Tot i que, de moment, és una temporada amb menys insectes d’aquesta espècie a la ciutat, l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha establert en un mapa les zones en què podrien haver-n’hi més i les que cal mantenir sota vigilància. En total, s’han detectat 82 punts de risc en què s’actuarà per evitar que proliferin aquests animals.

Al Poble-sec i al Putxet i al Farró es preveu que hi hagi més mosquits perquè són barris en què hi ha més fonts ornamentals i naturalitzades. En canvi, al Clot, el motiu és que hi ha més embornals. La presència d’aigua és un dels elements imprescindibles perquè els mosquits es puguin reproduir i precisament les fonts i els embornals són els principals punts de cria a l’espai públic.

82 zones de vigilància a Barcelona

A Barcelona, aquest 2022 s’han establert 82 zones de vigilància. Això inclou els punts on es preveu que pugui haver-hi alta presència de mosquits, però també els llocs on cal controlar-ne especialment la població, com els entorns d’hospitals. Si analitzem les dades per districtes, Sants-Montjuïc és el que concentra més punts, 16. Tot i això, si ens fixem en l’extensió, Horta-Guinardó és el que té més metres quadrats de risc.

Mapa de les 82 zones de risc de mosquits del 2022

Per elaborar el mapa, l’ASPB ha tingut en compte, d’una banda, els punts on l’any passat va haver-hi més mosquits i especialment els llocs on hi ha fonts o embornals. Al mapa, però, també hi consten els entorns de zones de risc epidemiològic, com hospitals, clíniques o centres de viatgers. A més, com a novetat s’han tingut en compte col·lectius vulnerables com les persones grans o els infants d’entre 3 i 5 anys, i per això s’han analitzat també els voltants d’escoles o de residències de gent gran.

Pel que fa a les zones de risc epidemiològic, l’ASPB remarca que és important controlar la presència de mosquits als voltants de centres com hospitals per evitar la transmissió de malalties com la febre del Zika o el dengue. En aquest sentit, expliquen que, si un mosquit piqués algú que n’està infectat, transmetria la malaltia a altres persones.

Les dades de l’ASPB contrasten amb l’avís que va fer a començaments de juny l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya. L’ADEPAP va alertar d’un estiu amb molts mosquits, paneroles i rates, “cada cop més atrevides” a Barcelona.