estació Gaudí metro Barcelona fantasma

Has sentit a parlar mai de l’estació de Gaudí del metro de Barcelona? Així es va batejar a la parada que, d’acord amb les previsions inicials, havia de formar part de l’L2. Es va construir als anys 60 amb aquesta intenció però va quedar en això, en una mera intenció, perquè no va arribar a funcionar mai. Per què? On es troba exactament aquesta estació fantasma i quin ús té avui dia?

L’origen de l’estació de metro Gaudí

Tothom la coneix com l’estació de metro Gaudí, si bé, tal com recull Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), mai no va haver-hi una placa oficial amb el nom de la infraestructura. Es troba just a sota de l’avinguda Gaudí, entre els carrers de Rosselló i Provença, a poc més de 100 metres del temple de la Sagrada Família.

estació Gaudí metro Barcelona fantasma
Foto: TMB

La coneguda com a Gaudí havia de ser l’estació de Sagrada Família de l’L2. Ara bé, amb el temps i els esdeveniments va produir-se un canvi de plans que va portar a deixar-la de banda. Segons relata TMB, l’objectiu de la Línia 2 del metro és que aquesta fos una línia vertical mar-muntanya, tot unint el Paral·lel i Horta passant per la Sagrera. A banda, l’L5 es va pensar com un metro que creués gairebé perpendicularment l’L2, tot unint l’Hospitalet i Badalona.

Finalment, però, el temps va acabar barrejant els papers de totes dues línies pel diferent ritme de les obres de construcció de l’L2 i, així, “anul·lar” l’estació aixecada.

Andanes, un vestíbul i accessos construïts

Els retards en aquesta última línia van portar les autoritats a decidir que l’L5 absorbís el recorregut de l’L2. A això cal sumar-hi la necessitat de construir una estació amb el nom de Sagrada Família a la nova L2, inaugurada l’any 1995, fet que li va treure encara més sentit a l’estació Gaudí. Tot plegat va comportar, finalment, que l’estació Gaudí quedés inservible.

Això, malgrat haver-se construït completament, amb les seves andanes, el seu vestíbul i els accessos des del carrer, un dels quals es troba a la cruïlla de Rosselló amb Lepant.

estació Gaudí metro Barcelona fantasma

Quin ús té ara l’antiga estació Gaudí?

L’antiga estació va quedar inservible com a estació purament dita, però TMB ha aprofitat les instal·lacions durant els darrers anys. Per exemple, la nau d’andanes és part del túnel actual de la Línia L5 del metro entre les estacions de Sagrada Família i Sant Pau – Dos de Maig. També ha servit de suport publicitari.

Per altra banda, un dels passadissos acull magatzems de material, vestidors i altres dependències de TMB. A més, l’accés que hi ha a la cruïlla de Rosselló amb Lepant permet accedir a la seu de l’associació de jubilats de Metro i Bus, així com a la de l’associació de col·leccionistes ACEMA i de l’ONG Conductors Solidaris. També hi ha l’Espai Gaudí, una sala polivalent on es fan reunions i diverses activitats.

Finalment, en ocasions especials, TMB ha permès alguns viatgers fer un recorregut amb metros històrics pel suburbà de Barcelona i fer parada en aquesta estació fantasma.

estació Gaudí metro Barcelona fantasma
Foto: TMB