torn orfes forat nadons ciutat vella

Coneixes la història del Torn dels Orfes, a Ciutat Vella? Actualment, tothom que passegi pel carrer de les Ramelleres del Raval pot veure en una de les façanes un antic forat que encara ara es conserva i que es tracta d’un orifici per on, en el passat, s’abandonaven nadons no volguts o que no es podien mantenir. Allà els deixaven dones que havien tingut un fill fora del matrimoni o que no podien mantenir-lo per manca de recursos.

Abandonament del nadó sota l’anonimat

La Casa de la Misericòrdia va aixecar-se al segle XVI i, fins als anys 30, on ara hi ha la seu del districte de Ciutat Vella (número 17 del carrer de les Ramelleres), s’aixecava l’hospici. Aquí residien les monges de les germanes de la Caritat, les quals s’encarregaven dels nens que famílies de Barcelona abandonaven per no voler o poder-los mantenir.

El forat que es pot veure actualment a les Ramelleres era el torn on es podia deixar els nens no volguts, a qualsevol hora del dia i sota l’anonimat de la persona que el deixava. El sistema va funcionar fins al 1931 i, dècades després, el forat es va restaurar i encara avui es manté.

Un forat petit per donar almoines

El manteniment i la conservació d’elements com el Torn dels Orfes permeten conèixer com funcionava Barcelona en el passat. Alhora, també es mantenen altres elements de la façana, com l’escut i la porta noble. També es pot apreciar un forat petit al costat del gran torn: es tractava d’un espai a través del qual qui ho volgués podia donar almoines a les religioses.