control rates Agència Salut Pública Barcelona
Foto: ASPB

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha intensificat la croada contra la presència de rates a la ciutat aquest estiu. Barcelona disposa actualment amb 800 punts més de vigilància i control de múrids que a finals de juny. En total, a la ciutat n’hi ha 4.700, dels quals 2.650 són punts de vigilància per limitar la població de rosegadors i 2.050 són punts de control, és a dir, que s’han instal·lat a partir d’una incidència comunicada per la ciutadania.

Els punts de control són els que més han crescut durant l’estiu, un 36 % (al juny n’hi havia 1.500). Un exemple són els 18 punts de control que es van instal·lar a la plaça de Catalunya aquest juliol per la presència de rates. A banda, també hi ha 250 punts de vigilància més respecte al juny.

Prop de 17.000 intervencions fins a finals d’estiu

Aquest increment dels punts de vigilància i control ha fet pujar sensiblement el nombre d’intervencions de l’ASPB sobre el terreny, sobretot les relacionades amb la vigilància. Fins a finals d’agost se n’han fet 16.677, una xifra que s’apropa molt a les 17.500 intervencions anuals que es van fer els anys 2020 i 2021. Les intervencions són totes aquelles actuacions que fa l’Agència relacionades amb les plagues, ja siguin actuacions sobre el terreny, inspeccions, tasques de vigilància, de control o de seguiment dels casos.

En canvi, la gerent de l’Agència, Carme Borrell, assegura que el nombre d’incidències, és a dir, les comunicacions ciutadanes que alerten de la presència de rates, no ha crescut significativament respecte a altres anys. Entre el gener i l’agost, l’ASPB n’ha comptabilitzat 1.714, segons va explicar aquest dimarts a la Comissió d’Ecologia i Urbanisme, en resposta a una pregunta de Junts.

L’ASPB destaca que aquest any l’Ajuntament destina prop de tres milions d’euros al programa de vigilància i control de plagues, el que suposa un increment del 44 % del pressupost. A més, també s’ha incrementat la plantilla que treballa sobre el terreny, a la via pública, fins arribar a les 47 persones.