El grup Xiula, que barreja música i educació, s’ha sumat a la croada contra els desnonaments a Barcelona. La banda ha llançat una cançó i un videoclip per sensibilitzar sobre la greu realitat que sobretot pateixen infants i adolescents de Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona i el Raval. El resultat és un himne que relata el dia a dia dels menuts que han perdut la llar o ho han vist ben a prop de casa.

El tema es titula ‘STOP desnonaments’ i l’han gravat durant quatre mesos amb els alumnes de sis escoles d’aquests barris de la ciutat. A través de diversos tallers, criatures i músics han escrit la lletra, que parteix de les històries d’infants i adolescents perquè més d’un ho ha viscut de primera mà. Segons Rikki Arjuna i Jan Garrido, de Xiula, primer van crear un espai de confiança i d’aquí en van sortir els versos.

“Vam tenir claríssim que la nostra feina era donar veu als nens i nenes. Hem de posar paraules a allò que estan vivint perquè ho estan normalitzant, i això és molt greu”, reflexiona Garrido. I sentencia: “Tots hi hauríem de posar remei”. De fet, el músic Rikki Arjuna especifica que la intenció no és només fer visible la realitat. “La cançó es presta a la lluita i a la reivindicació, això no pot anar d’aquesta manera”, diu.

Nou protocol per protegir els infants davant dels desnonaments

En el videoclip hi apareixen els músics del grup, que entonen la cançó, i també en són protagonistes els nens i nenes que l’han compost. La iniciativa s’emmarca en un nou protocol que Barcelona ha desplegat a Nou Barris i el Raval per protegir la salut emocional i psicològica de petits i joves que viuen llançaments. Es tracta d’una guia perquè professionals, veïns i famílies els acompanyin de la millor manera possible.