La detecció d’un rusc de 200 exemplars de vespa oriental al Port de Barcelona, la primera a Catalunya, té aparellades diverses preguntes. D’entrada, la més elemental: com és aquesta espècie? Els experts asseguren que “és una molt bona depredadora“, apunta el tècnic de control de plagues Antoni Armengol.

La principal característica d’aquesta vespa és que “es comporta molt bé caçant en la biodiversitat, a camp obert”, recalca Armengol. Amb tot, no suposa cap perill per a les persones tret que, com passa amb altres tipus de vespes, “algú es topi accidentalment amb un rusc i les vespes ho interpretin com una amenaça”, insisteix.

Una vespa solar

La vespa oriental pot ser considerada “com una placa solar”. El tècnic en control de plagues assenyala que “quan fa sol, aquesta vespa té un plus d’energia, està molt més activa i depreda més”. En canvi, “si el dia és rúfol, treballa menys”.

Aquesta és una característica que lliga amb les àrees que tria per viure: indrets càlids, amb altes temperatures i, sovint, amb una alta radiació solar. És per això que, mica en mica, ha sortit del Pròxim Orient natal i ha anat expandint-se per la Mediterrània oriental, els Balcans, el sud d’Itàlia i les illes mediterrànies i, a Espanya, s’ha començat a veure a Andalusia.

La vespa oriental “no es considera una espècie invasora”, apunta Antoni Armengol, perquè “està molt consolidada a l’Europa mediterrània”.

Com distingir-la?

La vespa oriental és grossa. Pot arribar a tenir unes dimensions d’entre 2,5 centímetres i 3,5 centímetres de llargada. La reina és més grossa que els mascles i les obreres. És de color marró vermellós i té bandes grogues gruixudes a l’abdomen i taques grogues al cap, entre els ulls. Els mascles tenen 13 segments a les antenes, mentre que les femelles en tenen 12.

Exemplar de vespa oriental en una de les cel·les d’un rusc