“Déu-n’hi-do com de bé ens hem recuperat, però encara no ho estem“. Amb aquestes paraules, la directora de la Unitat de Crisis de Barcelona (UTCCB), Ingeborg Porcar, descriu la ciutat un any després de l’atemptat que va causar inicialment 13 morts a la Rambla. Porcar considera que ha faltat temps per digerir els fets, perquè “entre altres coses no oblidem que mentre començàvem a mirar, a veure com digeríem l’atac terrorista, va venir l’1 d’octubre, que ens va donar altres preocupacions que en part encara continuen”.

Per aquesta professora de psicologia, l’aniversari de l’atac brinda “una segona oportunitat d’acabar de pensar el significat i la reacció”. Tot i això, remarca que “moltes parts” de la ciutat tornen a funcionar com abans de l’atemptat.

Generar sensació de seguretat

Després dels atemptats, els interrogants sobre com s’havien perpetrat van fer aflorar moltes informacions, que la directora de la UTTCB adverteix que cal mesurar per evitar que afectin la percepció de seguretat dels ciutadans. Porcar afirma que “una cosa és reflexionar què pots fer millor la propera vegada”, però considera que “no és bo” que s’obrin “dubtes seriosos amb certes declaracions perquè jo crec que només genera sensació d’inseguretat”.

Entre les lliçons que es poden extreure de l’experiència de Barcelona, Porcar en destaca el canvi del terme “víctima” pel d'”afectat”. Aquesta psicòloga remarca que “víctima” té unes connotacions legals específiques que deixen fora altres persones que també en van resultar perjudicades. En canvi, diu, “afectat” inclou també els qui en van ser testimonis, els qui van estar confinats en establiments comercials, els cossos d’intervenció o bé els periodistes que van cobrir els fets, entre d’altres.

Porcar ha compartit reflexions com aquestes en un curs de dues setmanes a la Universitat Autònoma de Barcelona titulat Com es recuperen les ciutats després d’un atac terrorista: Barcelona (Espanya) com una experiència. Estudiants de diverses nacionalitats hi han analitzat com la situació ha afectat la capital catalana, i també altres ciutats que han patit atemptats. Per fer-ho, també hi han participat professionals que hi van treballar directament, com els serveis sanitaris, els Mossos d’Esquadra o Protecció Civil. Precisament, l’especial de betevé, 17-A en primera persona, recull testimonis d’alguns d’aquests afectats.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a