Què va fer Younes Abouyaaqoub després de l’atemptat a Barcelona?

L’última pista que en tenen els Mossos d’Esquadra de Younes Abouyaaqoub és a Sant Just Desvern, on va abandonar el vehicle amb el veí de Vilafranca mort al seient del darrere. Però fins que ahir no el van abatre, el suposat autor de l’atemptat va estar quatre dies desaparegut. A partir d’ara, cal saber com va poder fugir de Barcelona, passar desapercebut en els controls policials i arribar fins a Subirats. També cal esbrinar com va aconseguir el fals cinturó d’explosius que duia a sobre i si algú el va ajudar a amagar-se, ja que, a més, vestia diferent que el dia de l’atemptat.

La cèl·lula podria tenir connexions internacionals?

De moment, s’ha confirmat que en el cotxe que va causar l’atropellament a Cambrils almenys hi anaven quatre membres de la cèl·lula gihadista que van ser a París el 12 d’agost, una setmana abans dels atemptats. Les càmeres de trànsit els van detectar amb un Audi com aquest per excés de velocitat. Segons les autoritats franceses, van fer un viatge d’anada i tornada ràpid i la policia afirma que no els tenien controlats.

Quin paper va tenir en els atemptats l’eximam de Ripoll?

Se sap que és una de les persones que va morir a la casa d’Alcanar el dia de l’explosió i, de fet, s’ha localitzat la seva furgoneta a 15 quilòmetres, a Sant Carles de la Ràpita. Una de les hipòtesis és que l’eximam va ser el cervell dels atemptats i qui va reclutar i radicalitzar els presumptes terroristes. Però com ho va fer? S’està demanant informació als organismes internacionals per poder aclarir el paper que hi va tenir i les connexions amb altres països. De moment, se sap que entre el gener i el març de l’any passat l’exminan de Ripoll va viatjar a Bèlgica, concretament a la ciutat de Vilvorde, considerada un dels feus de l’islamisme radical, i que era desconegut per la Fiscalia belga. A l’estat espanyol tampoc no estava fitxat per la policia. De fet, els Mossos retreuen al Govern espanyol que no sabessin que tenia antecedents penals. D’això també se’n queixen Ripoll i la mesquita on va treballar, ja que va estar a la presó de Castelló quatre anys per tràfic de drogues.

Quin atemptat preparaven els suposats terroristes a Alcanar?

Entre les runes de la casa d’Alcanar, s’han trobat 120 bombones de butà i material per fabricar explosius com l’acetilè, utilitzat habitualment per Estat Islàmic. La policia assegura que des d’aquest domicili ocupat planificaven, des de feia almenys sis mesos, atemptats a Barcelona i que l’objectiu era fer molt més mal del que van causar. Realment, doncs, què pretenien fer esclatar? Qui en podria donar detalls són els quatre detinguts que investiga l’Audiència Nacional.