El Centre de Cultura Popular la Violeta, a Gràcia, té un espai dedicat a la gent gran des d’on s’organitzen nombroses activitats. Durant la pandèmia, les han hagut d’adaptar i fer-les en format digital, un altre hàndicap que ha afegit la pandèmia a les persones grans que no tenen els coneixements o els mitjans. És per això que ara estan molt contents d’haver recuperat part de la programació en format presencial, amb les mesures del Procicat de la setmana passada.

Es manté el format digital, però algunes activitats surten de casa

Els tallers de moviment per a gent gran de La Violeta, de ball en línia, country i estiraments, van quedar cancel·lats al març del 2020 per la covid, així com la resta d’activitats de l’equipament. A mesura que es va fer evident que la situació tardaria a millorar es van reactivar les activitats, però només en línia. Ara s’han recuperat algunes sessions presencials amb totes mesures de seguretat que es fan a la plaça del Sol i a l’interior de l’equipament.

Amb les noves mesures hem pogut adaptar les activitats i fer-les a l’aire lliure. I algun tipus d’activitat més específica de treball cognitiu o de cures, que la podem fer interior o tot el tema de formació en TICS”
Àlex Salvador, dinamitzador de l’espai gent gran La Violeta

La gent gran recupera les relacions socials

Les classes s’han hagut de repartir entre els alumnes per mantenir les mesures. Cada participant hi pot anar un cop cada 15 dies, ja que l’aforament està limitat a cinc persones i el monitor. Tot i que la proposta queda lluny de com es feien les classes abans de l’arribada del coronavirus, les participants ja estan contents amb la petita obertura.

El primer dia tots anem perduts, jo també el primer perquè estàs acostumat de fer-ho en línia que et vegin d’esquena”
Xavier Badiella, monitor de ball

L’Antònia Birbe, usuària del taller de ball country, està molt contenta de poder abandonar de tant en tant la pantalla de l’ordinador i les quatre parets del menjador de casa, on topa amb les cadires fent les classes de dansa. I, sobretot, perquè trobava a faltar relacionar-se amb els companys: “No té res a veure fer-ho en línia, que fer-ho a la plaça. I el contacte amb els companys és diferent. Una mica de relació i estar amb la gent que coneixes”.

En espera de recuperar la normalitat

L’activitat a La Violeta ha baixat notablement per culpa de les restriccions. Han passat de 40 tallers i un total de 600 usuaris a només una vintena d’activitats en actiu. Tenen confiança que a mesura que augmenti la població vacunada la situació es pugui anar acostant al funcionament prepandèmia.