cobertes verdes barcelona

Les cobertes verdes són una de les mesures que formen part de l’arquitectura respectuosa amb el medi ambient, similar als jardins verticals. Es tracta d’instal·lar vegetació a sobre dels edificis o de mobiliari urbà, encara que també se n’ha vist a sobre d’automòbils.

Segon Concurs de Cobertes Verdes de l’Ajuntament

L’Ajuntament, a través de l’Institut de Paisatge Urbà, impulsa aquests dies la segona edició del Concurs de Cobertes Verdes en el que finançarà el 75 % , fins a 100.000 euros, de les deu propostes guanyadores. S’hi poden presentar les comunitats de veïns i venïnes d’edificis d’habitatges, de titularitat privada, que vulguin incorporar un jardí al sostre o terrat.

De totes les propostes que es rebin se’n triaran 50, que rebran fins a 1.500 euros per a l’elaboració dels treballs tèncnis previs. Finalment, se seleccionaran els deu projectes guanyadors.

Es preveu que hi haurà deu accèssits, que rebran una subvenció de 1.500 euros per a les despeses tècniques vinculades a la participació.

L’any 2017 es va fer el primer Concurs de Cobertes Verdes, gràcies al qual es van crear deu cobertes verdes, que han suposat un increment de 5.500 metres quadrats de verd a la ciutat, a més de 217 metres quadrats de plaques fotovoltaiques i instal·lacions de recollida d’aigua de pluja i de foment de la biodiversitat.

Quins beneficis tenen les cobertes verdes?

Les cobertes verdes són saludables i sostenibles perquè beneficien els insectes de la ciutat i promouen la biodiversitat urbana. També s’ha comprovat que ajuden a mitigar la contaminació atmosfèrica, a emmagatzemar l’aigua de pluja i beneficien la refrigeració durant els mesos càlids. En el cas d’algunes construccions també poden arribar a afavorir la disminució del consum d’energia elèctrica i de plaques solars. A més, aquests espais poden esdevenir espais d’estada i de cohesió social als edificis per gaudi comunitari i benestar de les persones.

La ciutat d’Utrecht, als Països Baixos, va celebrar el Dia Mundial de les Abelles, el 20 de maig, amb la instal·lació de més de 300 cobertes verdes a les parades d’autobús. L’ajuntament d’aquesta ciutat afirma que amb aquesta iniciativa es busca augmentar l’atractiu de la ciutat, motivar els seus habitants a instal·lar cobertes verdes a les seves llars i explotar llocs que es troben en desús per a la millora de la qualitat de l’aire i de la biodiversitat.