El congrés analitzarà amb metges i investigadors internacionals, els descobriments sobre el funcionament del sistema immunitari que permetran accelerar el desenvolupament d’una vacuna, així com dades recents sobre l’assaig clínic de la primera vacuna que ha demostrat una protecció moderada a la infecció pel VIH, que s’ha dut a terme a Tailàndia.

El programa del congrés, que organitza el consorci publicoprivat català Hivacat, inclou més de 400 presentacions amb els últims avanços i reptes de la recerca de la vacuna de la sida, així com sessions plenàries, programes paral·lels i sessions especials amb líders mundials en VIH.

Amb més de 2 milions i mig de noves infeccions l’any passat, és més necessari que mai trobar estratègies de prevenció segures i efectives contra el VIH, inclosa l’eina de prevenció definitiva, una vacuna. La recerca mundial que pugui frenar el virus és un dels grans reptes de la medicina actual. L’esforç per descobrir aquesta vacuna definitiva de prevenció del VIH es troba en un dels moments més dinàmics des que va començar l’epidèmia. Un informe recent de la revista científica ‘Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes’ afirmava que la recerca de la vacuna es troba avui en el punt més prometedor de les últimes dècades.

L’Aids Vaccine se celebra una setmana més tard que el XVI Congrés Nacional sobre la Sida, que també va acollir a Barcelona especialistes d’arreu del món per participar en la Conferència d’AIDSImpact, d’àmbit internacional.