Molta concentració perquè tot surti perfecte. És una de les premisses més importants perquè entre avui i demà d'aquests vuit concursants en surti el millor mestre xocolater de l'Estat espanyol. A la concentració, però, l'acompanya molta tècnica. Els bombons són una de les especialitats que han d'elaborar els pastissers. És una de les poques coses que avui quedarà enllestida. L'altra creació que han de presentar és una peça artística íntegrament de xocolata. Unes peces porten molta feina, però no per això es pot avançar res. OLIVIER FERNÁNDEZ, director del Gremi de Pastissers de Barceona "Tot ho han de fer aquí. L'única cosa que no fan aquí són coses que han de necessitar dos o tres dies, com un candy, que necessita una cristal·lització de tres dies, doncs ja el poden portar fet. Però el normal és que ho facin tot aquí." I per treballar amb comoditat i rapidesa el paper de l'ajudant és clau. Demà serà el dia més espectacular, en què s'acabaran les peces i el jurat donarà el veredicte. En espera de la decisió, de moment ja han generat moltes expectatives.

El campionat Millor mestre xocolater serveix als concursants per demostrar les seves habilitats artesanes en matèria de bomboneria i xocolateria per convertir-se en el millor professional de l’Estat en aquest àmbit. Per això, bona part dels vuit concursants han vingut expressament de diversos punts d’Espanya per participar-hi, des d’Astúries, Múrcia o Mallorca. Són els que, de tots els candidats, han acreditat una experiència àmplia en l’exercici de la professió i han presentat el millor treball en solitari.

Els concursants tenen un màxim de 12 hores, repartides en dos dies, i un assistent a la seva disposició per elaborar les especialitats que demana el jurat. Es tracta de fer una peça artística íntegrament de xocolata, cinc tipus de bombons obligatoris, un bombó de creació pròpia, un pastís de xocolats i unes postres de plat.

L’elaboració més complexa és la peça artística, ja que durant aquest diumenge els concursants han de preparar la xocolata i tallar les peces per poder-la muntar l’endemà. Alguns han optat per centrar la seva obra en motius cinematogràfics, d’altres amb motius esportius, i n’hi ha que fins i tot s’han atrevit a crear instruments musicals.

Els premis del campionat

Només les tres millors creacions són les que tindran premi: el primer s’endurà un diploma acreditatiu, el Trofeu Lluís Santapau i 2.000 euros en metàl·lic; el segon premi són 1.000 euros i el tercer en són 500. El veredicte del jurat es donarà a conèixer dilluns a la mateixa escola de pastisseria. Llavors també s’hi podran veure totes les peces artístiques acabades.