L’expansió del coronavirus i la consegüent aturada de part de l’activitat econòmica ha fet augmentar el nombre de persones en risc de vulnerabilitat. Entitats com el Banc dels Aliments han incrementat notablement la seva activitat per fer front a l’emergència: només en un mes des del decret d’estat d’alarma, han atès 8.413 persones més de l’habitual i han augmentat en 38 les entitats ateses. Des del banc reconeixen que això ha estat possible gràcies “a les iniciatives populars per aconseguir diners i a les empreses que ofereixen tant donacions com serveis logístics”. En un any sense emergència sanitària, el Banc dels Aliments pot arribar a atendre 117.000 persones.
Donar sortida als estocs d’aliments, una prioritat
Des del passat 14 de març, el Banc dels Aliments ha aconseguit repartir més de 2.318.428 quilos d’aliments a través de diferents programes. Des del decret d’estat d’alarma l’entitat ha fet un esforç per adaptar el seu funcionament i donar resposta a totes les necessitats. Durant el primer mes de confinament, per exemple, es va intentar aprofitar al màxim els estocs de producte de restaurants o serveis d’àpats que s’havien vist obligats a cessar la seva activitat.
Des del punt de vista sanitari, el banc han posat en marxa protocols de seguretat pel que fa al treball a les instal·lacions i han seguit les recomanacions de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària pel que fa a la manipulació dels aliments.
Augment de la solidaritat
Des de l’inici de l’emergència social, hi ha hagut diferents iniciatives solidàries com ara la col·laboració amb World Central Kitchen per repartir més de 10.000 àpats a menjadors socials gestionats per l’Ajuntament de Barcelona o la campanya “Non stop aliments”, que se celebrarà aquest dissabte i que ha creat un dorsal solidari amb el Banc dels Aliments.