L'estrena del Banc Solidari de Material Ortopèdic d'ASENDI Nou Barris no ha pogut ser més positiva. Es tracta d'un servei pioner basat en el reciclatge de material ortopèdic de persones que ja no el fan servir i del préstec temporal a altres persones que el necessiten. MARI SIXTA PÉREZ, voluntària d'ASENDI NB "De donacions, ja et dic, en dos mesos hem agafat 36 donacions, i abans n'agafàvem tres o quatre al mes. Vull dir ha sigut més d'un 60-70%. I de préstecs no tant, però un 50% més segur." Abans el material estava repartit entre el centre Porta-Sóller i les cases dels voluntaris. Ara, amb seu pròpia, l'augment de les donacions de cadires, crosses o llits també ha fet créixer la feina dels voluntaris que reparen i posen tot el que tenen. JOAQUIM GINÉS, voluntari d'ASENDI NB "Ens han donat tres motoretes, noves, bé, noves que estan en funcionament. Ens han donat 10 llits, d'aquests que es pugen i baixen, que pugen els peus i allò. Hi ha dos o tres que les hem arreglat, repassat, hi ha que arriben bé perquè la gent que les ha tingudes o comprades venen en bones condicions i n'hi ha que estan fetes un desastre." De cara a 2015, el repte d'ASENDI és arribar a més usuaris de tota la ciutat, i augmentar encara més els préstecs de material ortopèdic.

L’entitat ASENDI (Associació per a la Sensibilització Envers la Discapacitat) va estrenar fa gairebé dos mesos la seu del Banc Solidari de Material Ortopèdic, un servei pioner a la ciutat que gestiona la donació i préstec de cadires de rodes, caminadors, crosses i altres tipus de materials ortopèdics. El local està situat al carrer de Manuel Sanchis i Guarner, 14-19, al barri de Porta. Un espai de 200 metres quadrats dedicats a l’emmagatzematge i gestió del material, així com del taller, en el qual es posa a punt els elements.

Aquesta nova seu ha permès a l’entitat duplicar els préstecs i recollir fins a cinc vegades més donacions que abans. La satisfacció dels voluntaris d’ASENDI és, doncs, enorme. L’horari d’atenció al públic són els dimarts de 10.30 a 12.30 h, encara que els quatre voluntaris del banc solidari també atenen a hores convingudes (telèfon de contacte: 638 493 183). El préstec es realitza mitjançant un contracte amb dades bàsiques i una fiança que es reemborsa a la tornada del material prestat, a la qual es dedueix un import social que reverteix en el manteniment.

ASENDI va posar en marxa aquest projecte fa set anys, quan va començar a rebre donacions de diferents materials ortopèdics per part de particulars. En un principi, aquest material estava emmagatzemat en els domicilis particulars i, posteriorment, a l’antic Centre Cívic Porta – Sóller, fins que les obres de remodelació de l’equipament i la manca d’espai per l’augment de donacions, van obligar l’entitat a buscar un altre indret.