El 27 de gener del 2005 és un dia que quedarà gravat per sempre a la memòria dels veïns del Carmel. Un esvoranc de 18 metres de diàmetre i 35 de profunditat, provocat per les obres de la línia 5 del metro, va obrir en canal el barri i es va empassar un garatge al passatge de Calafell. A conseqüència de l’esfondrament es van haver d’enderrocar cinc blocs de pisos, amb una vuitantena de veïns afectats. En un principi només havien d’anar a terra dos blocs, però uns dies després del primer esvoranc, el 3 de febrer, n’hi va haver un altre que va agreujar la situació.

En un primer moment es van desallotjar més d’un miler de veïns dels 65 blocs més propers al forat, a l’illa compresa pels carrers de Sigüenza, Conca de Tremp, Llobregós i el passatge de Calafell. Tot i la gravetat dels fets, no es va haver de lamentar cap ferit ni cap víctima. Aquest dilluns, 27 de gener del 2020, fa 15 anys de l’esfondrament. En aquell moment, els veïns van haver d’esperar cinc anys més per veure la inauguració de la parada del metro del Carmel.

 

De l’esvoranc del Carmel al 3 % de Maragall

L’esvoranc del Carmel va tenir conseqüències més enllà de l’urbanisme. La política i l’obra pública van viure una greu sotragada. Els ciutadans van perdre la confiança en la seguretat de les obres als túnels, tot i que el conseller Joaquim Nadal va justificar el mètode austríac de construcció i va destituir el director general de Ports i Transports i el president de GISA. Les tensions entre el tripartit i Convergència, amb Mas al capdavant, i també entre els dos tripartits, el de la Generalitat i el de l’Ajuntament, amb Joan Clos d’alcalde, també van ser constants. Zapatero, en una visita llampec al barri, va ser el que en va acabar sortint més ben parat i l’únic que va rebre els aplaudiments dels veïns.

Un cop al Parlament, la crisi del Carmel va deixar la famosa frase del president Maragall als convergents: “Vostès tenen un problema, i aquest problema es diu 3 %”, en al·lusió a les sospites que el govern cobrava comissions de l’obra pública adjudicada. Maragall va haver de retirar les seves paraules sota l’amenaça de CiU de no tirar endavant l’Estatut. Les sospites sobre les paraules de Maragall encara estan, però, a l’ordre del dia.