El nombre de pacients amb un infart agut de miocardi que van alertar el sistema sanitari va disminuir un 31 % entre la primera i la segona quinzena de març. En les dues primeres setmanes, van ser 176 pacients i en les dues següents, 122. És a mitjans de març quan es decreta el confinament i irromp la crisi sanitària pel coronavirus. “Sembla que les persones han tingut més por a la covid-19 que a l’infart”, apunta la presidenta del Comitè Científic del Codi Infart i cardiòloga de la Unitat de Crítics Cardiovasculars de Vall d’Hebron, la doctora Rosa-Maria Lidón, que adverteix que aquest pot ser un “efecte col·lateral” del virus i recorda la importància de trucar al telèfon 112 davant de qualsevol símptoma, com dolor toràcic, el més freqüent.
Per la doctora Lidón, del Servei de Cardiologia de Vall d’Hebron, la crisi de la covid-19 ha influït sense cap mena de dubte en els pacients amb infart agut de miocardi (IAM) en la seva expressió més important, que és l’infart amb l’elevació del segment ST, perquè requereix un tractament l’eficàcia del qual va molt lligada al temps que es tarda a rebre’l. Quan un pacient avisa per la sospita de patir un infart, s’activa un protocol d’actuació urgent. És el Codi Infart.
Ja a l’inici de la pandèmia, els 10 hospitals en xarxa de l’atenció al Codi Infart van notar una davallada en el nombre de pacients. Per això van començar a fer, a més dels registres habituals, un seguiment setmanal exhaustiu per part d’una epidemiòloga de la possible afectació de la pandèmia del coronavirus en la disminució dels codis IAM. Segons el primer informe i que recull les dades dels 10 hospitals de referència per a infarts, aquesta disminució entre les dues quinzenes de març s’ha mantingut en la primera d’abril, amb 89 pacients (27 % menys que la quinzena anterior).
“Podríem dir que hi ha menys infarts? L’estrès laboral o la contaminació han baixat i això pot haver condicionat que n’hi hagi hagut menys. És el que hem d’analitzar amb calma. Però, pel que hem vist a la pràctica dels pacients que arribaven als hospitals, sembla que les persones han tingut més por a la covid que a l’infart, n’han minimitzat els símptomes i no han volgut consultar”, adverteix la doctora Lidón.
Vall d’Hebron registra la meitat d’infarts l’abril del 2020 respecte al del 2019
A l’Hospital Vall d’Hebron, es van activar 43 codis per infart l’abril de l’any passat mentre que enguany n’han estat 22 —dades corresponents quan faltaven dos dies per acabar el mes—. Això significa una reducció de prop del 50 %. “Nosaltres hem mantingut sempre una unitat neta de covid-19 per al tractament del malalt crític cardiovascular. I com el Vall d’Hebron, els altres centres”, recalca la cardiòloga per dissipar la por de les persones que puguin patir un infart i que no han d’esperar a l’hora de trucar al 112, que sap què ha de fer davant de la sospita.