pedro sanchez al congres

El PNB ha anunciat que votarà aquest dimecres al Congrés dels Diputats a favor de la pròrroga de l’estat d’alarma després que la Moncloa els hagi confirmat “oficialment” que accepta la resolució que havien presentat. Així ho ha anunciat el grup parlamentari del PNB al Congrés a través del seu compte de Twitter.

Amb els vots favorables del PNB, Pedro Sánchez ja té els suports suficients garantits per tirar endavant la pròrroga després d’hores intenses de negociacions. Aquest dimarts ja havia pactat un acord amb Ciutadans per al seu vot afirmatiu a canvi de mantenir el grup taronja informat setmanalment, per la qual cosa ja no era necessària una abstenció del PP. Els populars van anunciar que no hi votarien a favor, però encara no han aclarit si s’abstindran o hi votaran en contra.

Condicionants del PNB

Els nacionalistes bascos havien condicionat el seu vot afirmatiu a una sèrie de condicions que aquest dimarts van presentar a través d’una resolució i que, segons el PNB, la Moncloa ha acceptat. Entre les reclamacions més destacades hi ha que les mesures de la desescalada s’acordin amb les comunitats autònomes, que hi hagi “cogovernança” i que l’estat d’alarma no interfereixi en la potestat dels presidents autonòmics de convocar eleccions. Els comicis del País Basc i Galícia es van desconvocar pel coronavirus.