Barcelona ciutat centra el 43% de les denúncies per homofòbia que es fan a Catalunya, unes 140 a l’any

que sumen un total de 1.405 en 10 anys. La majoria procedeixen de gais, en un 47%, en segon lloc de persones transsexuals, en un 31%, i per últim, de dones lesbianes, un 22%.

L’habitatge: denúncies en augment

“Habitualment es tracta de persones que no són originàries de Barcelona, que vénen a viure a la ciutat des d’un altre indret i que, tant propietaris com veïns, els qüestionen el fet de ser lesbianes“, explica Eugeni Rodríguez, president de l‘Observatori Contra l’Homofòbia. Alguns denunciants critiquen que se’ls censuri per banderes de l’arc de Sant Martí al balcó o que els propietaris es plantegin de no llogar-los un pis o una habitació per la seva orientació sexual.

Un altre cas que ha augmentat amb la crisi són les agressions homòfobes en l’àmbit familiar, una problemàtica força desconeguda. Les denúncies arriben majoritàriament d’homes solters que ja patien l’homofòbia a casa però que se’n van poder deslliurar un cop es van poder independitzar. Els darrers temps molts han perdut la feina i han hagut de tornar a casa dels pares, un àmbit en què continuen rebent agressions.

Les denúncies es poden fer personalment a l’Observatori, al carrer de Verdi, 88, de Barcelona, o també digitalment, a través d’aquesta aplicació en línia.

Acords amb la FAVB, CCOO i UAB

Per tal de facilitar les denúncies i apropar-les als ciutadans, l’Observatori ha arribat a un acord amb la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona perquè les persones que siguin agredides puguin tramitar les denúncies a través de les diverses associacions de veïns de la ciutat. Pel que fa a l’àmbit laboral s’ha signat un conveni amb el sindicat Comissions Obreres per tal de treballar conjuntament aquest tipus de denúncies. Així mateix, des del mes d’octubre, ha signat un conveni de col·laboració amb el Departament de Psicologia Social de la UAB per tractar els estudis sobre homofòbia. Paral·lelament, l’observatori també treballa amb els ajuntaments de Barcelona, Ripollet i l’Hospitalet.

Transsexuals, sense un destí laboral clar

Un aspecte que preocupa molt a l’Observatori és la situació de les persones transsexuals. Després que les ordenances municipals prohibissin l’exercici de la prostitució en la via pública, aquestes persones s’han trobar sense una sortida laboral clara i, per això, demanen “plans d’urgència de l’administració per poder recol·locar tota dona que no pugui estar al carrer”, ha remarcat Rodríguez.

Després de celebrar el desè aniversari, de cara al futur, l’associació té per objectiu vetllar per drets fonamentals com la dignitat i la intimitat “i perquè no es reveli informació com, per exemple, l’estat serològic d’una persona”, explica Rodríguez, com va passar en el cas de Juan Andrés Benítez.