"Vale, ahora, venga, sople hasta que yo le diga basta... Muy bien, un poquito más... Ya está." Trobar controls com aquest és més habitual en dates properes al Nadal que durant la resta de l'any. Coincidint amb setmanes en què a moltes empreses s'organitzen dinars i sopars, la Guàrdia Urbana ha posat en marxa un dispositiu per minimitzar els accidents relacionats amb el consum d'alcohol. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "Són controls preventius. Nosaltres els posem a qualsevol lloc de la ciutat i el que fem és, a mesura que van arribant els vehicles, de forma indiscriminada, nosaltres els aturem i comprovem que aquestes persones vagin conduint bé, en plenes condicions." La prevenció, diuen, està donants fruits. Des de la Guàrdia Urbana asseguren que els darrers anys s'ha augmentat el nombre de proves d'alcoholèmia fetes i que, en canvi, han detectat un nombre cada any més petit de persones que no les passen. El col·lectiu en què han notat un canvi de tendència més gran, expliquen, és el dels joves, un segment de població que, segons diuen, està cada cop més conscienciat.

Segons la Guàrdia Urbana, en els darrers cinc o sis anys han observat una davallada del nombre de persones que no han superat un control durant aquestes dates, mentre que, en canvi, ha augmentat el nombre de proves fetes. La tendència és visible en nits singulars com la de Cap d’Any: l’any passat només tres persones no van passar les proves a la ciutat, encara que la taxa era, en tots tres casos, força elevada.

Els que es fan, diuen, són controls preventius: els agents es poden situar a qualsevol indret de la ciutat i, un cop allí, aturen els vehicles de manera aleatòria, sense necessitat que el conductor hagi tingut una conducta de risc ni presenti símptomes evidents d’alcoholèmia. Entre els col·lectius que han notat un canvi de tendència més gran, hi ha el de les persones joves, un grup que, segons diuen, cada cop està més conscienciat.